Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Trier filmrendezőt

2022. augusztus 8. – 21:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Parkinson-kórban szenved Lars von Trier dán filmrendező – jelentette be hétfőn produkciós cége, a Zentropa. A 66 éves rendező jó állapotban van, tüneteire kezelést kap. Betegsége ellenére folytatja, és a terveknek megfelelően fejezi be az év végére Riget (A birodalom) című mini horrorsorozata harmadik évadának forgatását – közölte a cég. A rendező a premierig már csak korlátozottan ad interjúkat.

Az Arany Pálma- és César-díjas Lars von Trier a dán filmgyártás kiemelkedő alakja, műveit heves viták kísérik provokatív jellegük és olykor elviselhetetlen erőszakosságuk miatt. A cannes-i filmfesztivál fődíját a botrányairól is híres dán rendező 2000-ben nyerte el Táncos a sötétben című filmjével.

Korábban itt írtunk arról, hogy Von Trier a kilencvenes években készített egy nagy hatású kórházsorozatot A birodalom címmel. Művészfilmes körökben elég nagy kultusza lett, de a három évadosra tervezet sorozatnak csak két évada jelent meg: négy rész 1994-ben, négy pedig 1997-ben. Aztán két kulcsszereplő színész halála miatt A birodalom félbemaradt, sok nyitott kérdést hagyva a cselekményben. Az új évad forgatási munkái tavaly kezdődtek, a tervezett bemutató pedig 2022 végén lesz a Viaplay nevű észak-európai streamingszolgáltatón.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!