Ezer sétáló fa mutatja meg, hogy az erdőknek is lehet helyük a városokban

2022. augusztus 05. – 15:58

frissítve

Ezer sétáló fa mutatja meg, hogy az erdőknek is lehet helyük a városokban
A sétáló fák Leeuwerden több pontját bejárták – Fotó: Floris Leewenberg & Richard Winkelmeijer

Másolás

Vágólapra másolva

Azt mindenki tudja, hogy a fák árnyékában töltve még a tomboló hőséget is könnyebb elviselni. A modern nagyvárosok jó része viszont száműzte a fákat az utcáiról, tereiről, telibe kapjuk a meleget, sőt még rá is erősítenek erre a burkolt felületek. A klímatudósok is azt mondják, hogy ideje visszazöldíteni a városokat, ha adaptálódni akarunk a felmelegedéshez. Egy városban ma már nem is olyan egyszerű helyet találni a növényeknek, de a holland Leeuwardenben egy kísérleti projektben bebizonyították, hogy nem kell felbontani a burkolatot, gödröket ásni még akkor sem, ha egy erdőt akarunk ültetni.

A százezres város sétáló fa projektjét a tájépítész Bruno Doedens és egykori munkatársa, Joop Mulder álmodta meg. A lényege, hogy ezer darab, nagyobb méretű előnevelt fát konténerekbe ültetnek, majd ezeket a konténereket mozgatva, a város különböző pontjain hoznak létre erdőket. A projekt neve, Bosk is erdőt jelent frízül. Az egyszerre művészeti alkotásnak és ökológiai aktivizmusnak is értékelhető akció célja az, hogy megmutassa, a fák igenis megtalálhatják a helyüket a városokban, és egy csomó jó dolgot hoznak magukkal.

A fáknak eleve hűtő hatásuk van, akár 12 fokkal is képesek csökkenteni a hőmérsékletet, de a közérzet- és hangulatjavító funkciójuk is jelentős lehet.

A képviselő fák május 7-én kezdtek „sétálni” – önkéntesek tologatták a kocsira rakott konténereket – , és 100 napig, augusztus 14-ig járják be a várost. Ezután a városon kívül elültetik a növényeket.

Az ezer fa – amelyeket 800 konténerbe tettek – 60-70 őshonos fajt képvisel, többek közt éger, kőris, szil, juhar, tölgy és fűz van közöttük, amelyeket 800 faedénybe ültettek. Mindegyikhez tartozik egy QR-kód, amely olyan adatokat tartalmaz, mint a faj, az átlagos élettartam és az előnyben részesített talajtípus. Egy talajérzékelő jelzi a város kertészeti csapatának, ha a fáknak vízre van szükségük. „Ezek a világ legjobban gondozott fái” – mondta Doedens.

A fák első átmeneti élőhelye a város vasútállomása mellett volt. „A fák olyan nyugalmat árasztottak, hogy az emberek egyből ellazultak” – mondta egy közeli hotel vezetője, Sjoukje Witkop, aki nem is értette, hogy miért nem voltak ott korábban fák. Witkopra máris hatott az ötlet, tíz konténeres fát ő is kihelyezett a szállodájához.

A sétáló fák nagy tetszést arattak a helyiek körében, egy sörfőzde BoskBier néven még egy új sört is piacra dobott, és minden eladott palack után tíz centet egy faültetési alapítványnak utalnak el.

Persze nem mindenki örült, hiszen a sétáló fák olykor parkolóhelyeket vettek el, és esetenként az autós közlekedési rendet is át kellett szabni miattuk.

A szervezők persze inkább a sikert érzik meg, több más holland város is érdeklődött a projekt iránt, sok helyi pedig egyáltalán nem szeretné, ha a fák elsétálnának a városukból, annyira megszerették az új helyzetet.

(via Guardian)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!