Pár hétre kinyit a felújítás miatt évek óta zárva lévő Iparművészeti Múzeum

2022. július 22. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2017 óta zárva tartó, idén 150 éves Iparművészeti Múzeum csupán néhány hétre ugyan, de öt év után ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt – írja honlapján az intézmény.

A múzeumban most Esterházy-műkincsekből nyílik kiállítás, az arisztokrata család török háborúk idején létrejött kincstára a 16. századtól diplomáciai ajándékok, hozományok és tudatos művészetpártolás révén is gyarapodott. A 17. század végén a családi hitbizomány részeként elidegeníthetetlenné vált az országban szinte egyedülállóan gazdag, nemes és egzotikus anyagokból készült ötvösremekeket, ritka távol-keleti kerámiákat, török díszfegyvereket ugyancsak magába foglaló hercegi gyűjtemény – írja a múzeum.

A második világháború végén a család a kincseket biztonságosabbnak vélte a budai Várban lévő Esterházy-palotában elhelyezni. Az épületet azonban bombatalálat érte, utána évekig a romok alatt voltak a gyűjtemény szétroncsolódott maradványai.

A tárgyak egy része jóvátehetetlenül megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Hogy a háborús rombolás mégsem vezetett a kincstár teljes „végromlásához”, az kizárólag az idén 150 éves múzeum restaurátorműhelyeiben folyamatosan, generációkon át, napjainkban is zajló konzervátori és helyreállítási munkának köszönhető – hangsúlyozzák.

A kiállítást július 22. és szeptember 25. között lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől