A rendszerváltás óta nem volt ekkora magyar kiállítás német múzeumban

2022. július 19. – 05:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy évszázada ihleti meg Berlin az odalátogató és huzamosabb ideig ott élő magyar művészeket, így éppen ideje volt egy átfogó kiállítást szentelni a város és a magyar művészek gyümölcsöző kapcsolatának. A tárlat ősszel nyílik a német fővárosban, a rendszerváltás óta nem volt ekkora léptékű magyar kiállítás németországi múzeumban.

Magyar Modern. Ungarische Kunst in Berlin 1910–1933” címmel rendez közös kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Berlinische Galerie az ősszel. A kiállítás két kurátora Dr. Ralf Burmeister a Berlinische Galerie művészettörténésze és Dr. Zwickl András a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Festészeti osztályának művészettörténésze – írta a Telex érdeklődére a magyar fél sajtóosztálya. A kiállítás a berlini Collegium Hungaricummal együttműködésben valósul meg, utóbbi helyszínen egy neoavantgárd kiállítás is fut majd és a kísérő programok nagy részét is ők szervezik.

Tihanyi Lajos: Nagy önarckép intérieur – Fotó: Makrai Peter / Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria
Tihanyi Lajos: Nagy önarckép intérieur – Fotó: Makrai Peter / Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

A 19. század második felétől megnyíltak Európa kapui a magyar művészek előtt. Eleinte elsősorban Münchenbe mentek, hogy a legújabb trendeket magukba szívják, majd a 20. századtól ezt a szerepet Párizs, Berlin, majd Róma vette át.

Az 1920-as években Berlin Európa kulturális központjának számított; mágnesként vonzotta a művészeket, az életművészeket és a bohém kalandorokat a világ minden pontjáról.

A kiállítás az egykor Berlinben élő, illetve ott kiállító magyar alkotók olyan műveit mutatja be, amelyek a német fővárosban készültek, szerepeltek a város valamelyik tárlatán vagy más módon kapcsolódnak Berlinhez. Néhány név a listáról messze a teljesség igénye nélkül: Bernáth Aurél, Bortnyik Sándor, Brassaï, Breuer Marcel, Ferenczy Béni, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó és még sokan mások.

A kiállítás anyagában 40 művésztől közel 230 alkotás szerepel. Ezek közül 53 műtárgyat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz, és válogattak több hazai és külföldi köz- és magángyűjteményből is, hogy a kiállítás minél teljesebb képet nyújtson az 1910–1933 közötti Berlin magyar származású alkotóinak művészeti életéről. A tárlaton bemutatott anyag igen változatos lesz, mivel

  • 47 festmény;
  • 10 szobor;
  • 74 grafika mellett
  • 64 korabeli fénykép;
  • 3 kísérleti film;
  • 3 falikárpit is

látható lesz majd Berlinben. Jelenleg is válogatnak olyan dokumentumokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak Berlinhez, a kiállításon szereplő alkotókhoz, vagy a kiállított tárgyakhoz: ilyenek például a korabeli katalógusok, újságok, képeslapok, levelek.

Moholy Nagy László: Architektúra I. – Fotó: Benyi Andrea / Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria
Moholy Nagy László: Architektúra I. – Fotó: Benyi Andrea / Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

„A tárlat jelentősége abban is megmutatkozik, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt olyan nagyszabású kiállítás Németországban, amely a magyar művészetnek ezt az időszakát a német fővárosra vonatkoztatva ilyen mélységig bemutatta volna” – áll a közleményben. A Berlinische Galerie honlapján pedig az olvasható, hogy

„a kiállítás első ízben méltatja átfogóan a magyarok hozzájárulását a klasszikus modernizmushoz a német fővárosban.”

A magyar művészek és a német főváros kapcsolatával utoljára jelentősebben 2016-ban a Virág Judit Galéria foglalkozott hasonló időszakból merítve, Berlin – Budapest 1919 – 1933, Képzőművészeti kapcsolatok Berlin és Budapest között című tárlatán. A kiállításhoz egy remek kísérő könyv és egy hangulatos Youtube-videó is kapcsolódott.

A berlini kiállítás 2022. november 4. és 2023. február 6. között tekinthető meg a Berlinische Galerie épületében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!