Fél másodperces leszbikus csók miatt több országban is betiltották az új Toy Story-filmet

2022. június 23. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült Twitterre az a bizonyos jelenet a Lightyear című Toy Story-előzményfilmből, ami miatt 14 országban betiltották a film vetítését. A rövid klipben nagyjából egy másodpercig tart a leszbikus csók a történet egyik animált szereplője, Alisha Thorne, és partnere között.

Több muzulmán állam, illetve Kína is arra szólította fel a Pixar stúdió tulajdonosát, a Disney-t, hogy vágja ki a csókot tartalmazó jelenetet a filmből, különben nem fogják engedni annak forgalmazását. A Washington Post információi szerint erre hajlott is a cég, ám a Pixar dolgozóinak ellenkezése miatt végül maradt a csók.

A Lightyeart így nem vetítik többek között Malajziában, Indonéziában, Szaúd-Arábiában és Libanonban sem.

A film fogadtatása azonban Amerikában sem volt felhőtlen, ahol Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója már hónapok óta támadja a Disney-t a cég „genderideológiája” miatt. Az amerikai kultúrharc legújabb epizódjáról itt írtunk bővebben.

A Lightyeart nemrég mutatták be világszerte, és eddig nem hozott túl acélos számokat. A filmet készítő Pixar szerint nem a Toy Story ikonikus szereplőjéről, a játékfigura Buzz Lightyearről szól, hanem arról a valóban, mármint a Toy Story-univerzumban létező űrhajósról, akiről aztán mintázzák majd az akciófigurát.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom