Döntőbe jutott munkatársunk Fortepan-kötete Európa legfontosabb fotófesztiválján

2022. június 23. – 18:48

frissítve

Döntőbe jutott munkatársunk Fortepan-kötete Európa legfontosabb fotófesztiválján
Fotó: Villányi Csaba

Másolás

Vágólapra másolva

Döntős lett az arles-i fotófesztiválon a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet, amelynek művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, a Telex állandó szerzője volt. A Rencontres d'Arles Európa legrangosabb fotófesztiváljának számít, munkatársunk 333 fotót bemutató, 690 oldalas albuma a történeti kategória 15 jelöltes szűkített listájába került be.

A Fortepan fényképgyűjtemény egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, amelyben mostanra már mintegy 155 ezer archív fénykép található. Ebből a hatalmas alapanyagból többévnyi munkával válogatta ki a 2021 őszén megjelent kötet fotóit Szabolcs.

„Eldöntöttem, hogy úgy fogok foglalkozni a Fortepannal, ahogy eddig senki sem – bezárkózom a képekkel, és az elejétől végignézem őket” – mondta az albumról. Szerinte a Fortepan a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata, és a kötet összeállításakor úgy kezelte a képgyűjteményt, mintha egyetlen olyan magyar ember emlékezetéé lenne, aki átélte az egész 20. századot.

Fotó: Villányi Csaba Fotó: Villányi Csaba
Fotó: Villányi Csaba

A magánkiadásban megjelent, különleges, dupla gerincű albumon több ember dolgozott. A kötetben közreműködött az ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs mellett a könyvterv kreatív koncepcióját készítő Salát Zalán Péter, továbbá szerkesztőként Szilágyi Róza Tekla. Olvasható a könyvben egy interjú, amit a kiadó Simó György készített a Fortepant alapító Tamási Miklóssal, illetve töredékek a régi Index Fortepan-rovatában megjelent szövegekből. A könyv bevezetőjét Enyedi Ildikó írta.

A fesztivál másik magyar vonatkozása, hogy a szerzői kategória 43 jelöltes szűkített listájára bekerült Szalai Dániel Novogen című projektje, amelyről korábban itt írtunk bővebben.

A fesztivál július 4-én nyit, az első, szakmai hetén hirdetik ki három kategória egy-egy győztesét. A könyvdíjakra összesen 700 könyv érkezett 34 országból. A könyveket a helyszínen kiállítják, illetve beteszik az arles-i fotóiskola könyvtárának gyűjteményébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!