Műfogsort, a gyerek nyuszimotorját, de még kardot is a BKV járatain felejtjük

2022. június 22. – 14:09

frissítve

Műfogsort, a gyerek nyuszimotorját, de még kardot is a BKV járatain felejtjük
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Fehérjeporos doboz, szemüveg és tangóharmonika – kiállítást nyitott a BKV az utazóközönsége által elhagyott tárgyakból Budapesten, a Deák Ferenc téri aluljáróban található Földalatti Vasúti Múzeumban. A Talált Tárgyak Tárlatát nem először rendezi meg a vállalat, néhány évvel ezelőtt már volt hasonló, azóta a tárgyak száma és azok fajtái is jelentősen bővültek.

Egy évben, több mint 10 ezer tárgyat hagynak a közösségi közlekedés járatain. Nem meglepő, hogy rengeteg kulcs, bérlet, esernyő, pénztárca és fülhallgató marad fenn a buszon, metrón vagy villamoson, azonban vannak szokatlannak mondható kincsek is. Kellemetlen meglepetés lehet, mikor az ember például a műfogsorát hagyja el, de az extra nagy kiszerelésű óvszercsomag elhagyása sem olcsó mulatság.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A kiállításon látszik, hogy az elhagyott játékokból komplett játszóházat lehetne berendezni: babák, plüssök és rengeteg könyv. Ide tartozik a nyuszis motor is, ami egy kisgyermeknek és szüleinek okozhatott egy, vagy több kellemetlen napot. De nem csak a egész gyerekszobákat hagynak maguk mögött az utasok, hanem konyhákat is: vízforraló és nyújtófa is került már a BKV talált tárgyak osztályára.

De akad olyan is, aki valahol még zenészként szállt fel a buszra, azonban mire leszállt erről megfeledkezett, mert maga mögött hagyta a tangóharmonikáját.

„Kard ki, kard!” – futhat bele bármikor az ember egy párbajra való felhívásba az utcán. Viszont az az utas, aki kardját a buszon felejtette, sok jóra már nem számíthat ezek után. Akad olyan, akinek fegyvere is a BKV-nál kötött ki és ott is maradt, mert nem kereste.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A kiállításon a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor elmondta: fontosnak tartja ezeket az eseményeket, mert ezáltal beláthatunk a vállalt mindennapjaiba is. Bolla is hagyott el egy nagyon fontos tárgyat, ami lánya kisgyerek kora óta félve őrzött macija volt, ez azóta is pótolhatatlan – mesélte. Elmondta, hogy sokat változtak az elhagyott tárgyak az elmúlt 11 évben, ennek jó példája, hogy a legtöbbet elhagyott tárgyak toplistájára felkerült a mobiltelefon.

„Nézelődjenek, hátha találnak valamit, amit Önök hagytak el!”

– zárta köszöntőjét.

Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes megnyitóbeszédében elmondta, hogy „az önkormányzatok számára sötét órákban” – közösségi közlekedés működtetése, közvilágítás, terek elvétele – öröm egy ilyen típusú rendezvényen részt venni. Elhagyott tárgyak szélsőséges példájának a babakocsistól elhagyott kisbabát említette, azonban ilyen Budapesten egyelőre nem történt. Tüttő kicsit át is rendezte a kiállítást: egy nyuszis motor mellé, odatette Bödőcs Tibor szintén elhagyott könyvét, mivel szerinte azok összetartoznak.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kiderült, hogy a Talált Tárgyak Kezelőségébe egy év alatt 12336 tárgy érkezett be, ennek viszont csupán töredéke talált vissza gazdájához: 1954-et tudtak visszaszolgáltatni jogos tulajdonosának. A top 10 tárgy így néz ki:

  1. bérlet/jegy
  2. kulcscsomó
  3. mobiltelefon
  4. pénztárca
  5. szemüveg
  6. hátizsák
  7. esernyő
  8. sapka
  9. fülhallgató
  10. kesztyű

Amennyiben a budapesti tömegközlekedésen felejtünk valamit, főleg ha az a tangóharmonikánk vagy a kardunk, akkor a BKV ügyfélszolgálatán több módon is lehet érdeklődni. Amennyiben ezt nem tesszük meg könnyen elfordulhat, hogy pár év múlva kiállítási tárgyként találkozunk elhagyott tulajdonunkkal. A vállat pár éve néhány perces Youtube videóban mutatta be, a talált tárgyak kalandos útját.

A kiállítás szerdától, egészen az év végéig bárki megnézheti a Földalatti Vasúti Múzeum nyitvatartási idejében (hétfő kivételével minden nap 10 órától 17 óráig).

Kövess minket Facebookon is!