Krasznahorkai László nyerte az idei Libri-díjat, Bödőcs Tibor szatírája közönségdíjas lett

2022. május 19. – 21:28

frissítve

Krasznahorkai László nyerte az idei Libri-díjat, Bödőcs Tibor szatírája közönségdíjas lett
Fotó: Miknyóczki Dóra / Libri

Másolás

Vágólapra másolva

Krasznahorkai László Herscht 07769 című elbeszélése kapta a 2022-es Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája nyerte el – írja az MTI.

A 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. A nyertesek 2-2 millió forintot, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A hazai kulturális élet 189 képviselője tett javaslatot, hogy a 2021-ban megjelent alkotások közül melyik könyvekből válasszon a szakmai zsűri, illetve melyekre szavazzon a közönség. A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Az idei döntőbe jutott még Bartók Imre Lovak a folyóban című regénye, Danyi Zoltán A rózsákról című regénye, Gerlóczy Márton Fikció 1. – A katlan című önéletrajzi regénye, Keresztury Tibor Hűlt helyem című regénye, Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című novelláskötete, Tóth Krisztina Bálnadal című verseskötete, Vonnák Diána Látlak című novelláskötete, valamint Závada Péter Gondoskodás című verseskötete.

Krasznahorkai László győztes elbeszélését Károlyi Csaba irodalomkritikus méltatta, aki kiemelte, hogy a Herscht 07769 egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké. „Egy regény, amelynek hőse akár én is lehetnék, de mégsem”. Hiába keletnémetek is a hősei, „éppen olyanok ők, mintha itt laknának a sarkon” – fogalmazott a kritikus.

Krasznahorkai Lászlóval készült interjúnkat, amelyben az író díjnyertes könyvéről is beszél, itt olvashatja.

Fotó: Miknyóczki Dóra / Libri
Fotó: Miknyóczki Dóra / Libri

Beck Zoltán szerint Bödőcs Tibor közönségdíjas politikai szatírája egy regény, „amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol mindőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!