Emléktáblát kapott Arany János A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

2022. május 15. – 06:50

Másolás

Vágólapra másolva

Emléktáblát avattak Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, amelyet a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökített meg. Az emléktáblát, amely magyarul, angolul és walesi nyelven méltatja Arany Jánost és költeményét, Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete és Jill Kibble, a nem egészen 1300 lakosú walesi kisváros polgármestere avatta fel.

A táblán olvasható ismertetés szerint Arany János a balladában azoknak a walesi regösöknek a legendás hősiességét énekli meg, akik 1277-ben, a híres montgomery-i lakomán halált megvető bátorsággal szegültek szembe a Walest leigázó I. Eduárd angol királlyal. Az emléktábla szövege hangsúlyozza azt is, hogy Arany költeménye az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtti főhajtás, a civil kurázsit ünneplő allegorikus himnusz.

Az emléktábla, Kumin Ferenc nagykövet és Jill Kibble polgármester – forrás: Montgomery település Facebook oldalának élő közvetítése
Az emléktábla, Kumin Ferenc nagykövet és Jill Kibble polgármester – forrás: Montgomery település Facebook oldalának élő közvetítése

– A walesi bárdok 165 éves történetében a walesi és a magyar nagyközönség most először emlékezett meg együtt Arany Jánosról Montgomery váránál, és ez történelmi pillanat a walesi-magyar kapcsolatokban – mondta Brunner Bálint, az egyik főszervező, a Magyar Cymru walesi-magyar kulturális kezdeményezés alapítója. Május 14. mostantól minden évben a walesi-magyar barátság napja lesz.

Az emléktábla avatása után felhangzott a magyar és a walesi himnusz, és elszavalták A walesi bárdokat. Az eseményre a helyi sörfőzde különlegesen palackozott sört is készített, amelynek emblémáján Arany János portréja látható. Montgomery település Facebook-oldalán élőben is közvetítették az eseményt.

A szombat éjszakába nyúló rendezvénysorozatnak számos kulturális programja volt, fellépett mások mellett a walesi határ közvetlen közelében fekvő nyugat-angliai Bristol magyar néptáncegyüttese, és videóüzenetben rögzített üdvözlet is elhangzott Nagyszalontáról, Arany szülővárosából.

Walesben már a korábbi években is több alkalommal megemlékeztek Arany Jánosról és balladájáról. Montgomery 2017-ben, Arany születésének 200. évfordulóján posztumusz díszpolgári címet adományozott a költőnek, míg a walesi főváros, Cardiff főterén A walesi bárdok történetét megelevenítő különleges fényjátékkal tisztelegtek Arany János emléke előtt. Montgomeryben az idén márciusi 15-én is megemlékezést tartottak, amelyen más művek mellett Bródy János Ha én rózsa volnék című dala is elhangzott. (MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!