Meghalt Markó Iván

2022. április 21. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Életének 75. évében elhunyt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató, írta meg a Blikk. A hírt később a művész Facebook-oldalán is megerősítették.

Markó Budapesten, az Állami Balettintézetben végzett 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának „A XX. század balettjé”-nek volt vezető szólistája.

1979-ben hazatért, és megalakította a Győri Balettet, az Állami Balettintézet abban az évben végzett balettművészeivel. Ennek 1991-ig igazgatója volt. 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyben volt vendégkoreográfus. 1996-ban megalapította a Magyar Fesztivál Balettet, amit később feloszlatott.

Támogatási botrány

2012-ben Markó cége, a Táncvilág Kft. nem tisztázott módon támogatásokat kapott 155 millió forintos összegben a kormányzat rendkívüli tartalékából. Emiatt más táncegyüttesek táncművészei tiltakoztak. 70 millió forintról csak annyi derült ki, hogy azt a cég „egyéb szolgáltatásokra költötte.”

A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma szerint Markó elszámolása megfelelő volt. 2013 májusában Az ember tragédiája bemutatója utáni taps alatt egyes nézők bekiabálásokkal adtak hangot felháborodottságuknak, köztük volt Gulyás Márton is, aki akkor a Krétakör ügyvezetője volt. A felvett állami pénzek pontos elszámolását követelték Markón.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!