260, kamerába néző arc üzen az abúzusról az új Vad Fruttik-klipben

2022. március 22. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kijött a Vad Fruttik új klipje vasárnap, ami az énekes-szövegíró Likó Marcell egyik alaptémájával, az abúzussal foglalkozó Elég című számhoz készült. Géczi János A Bunkerrajzoló című könyvének alanyaként Likó évekkel ezelőtt nyílttá tette saját traumatizáltságát, és számos szövegében írta és újraírta a témát. „Az a dolgunk, hogy lefényképezzük azt, ami van, nagyon mást nem tehetünk. Én ezekre a problémákra vagyok kihegyezve” – mondta a Telexnek.

Barátjával, Géczivel, a Vadnarancsok József Attila-díjas írójával úgy látták, hogy nem változott semmi, a társadalom ugyanolyan megbélyegző, az érintettek ugyanúgy szégyellnivalónak élik meg azokat a dolgokat, amikért meg szokták bélyegezni őket, és segítségre ugyanúgy nem számíthatnak, ahogy a nyolcvanas években sem. Segíteni ezen az tudhat – erre jutottak –, ha a traumatizált felismeri:

akkor tud ezen változtatni, hogy ha fel meri vállalni a traumáját.

A klip ezzel a felismeréssel függ össze, az ötlete Géczitől származik. A videóban hol gyorsabb, hol lassabb ütemben váltakozó emberi arcokat látunk, fekete-fehérben, ahogy egyszerűen a kamerába néznek, mintha igazolványkép-fotózáson lennének. Összesen körülbelül 260 ember arca látszik a klipben, amit az Akváriumban vettek fel olyanokkal, akik jelentkeztek a zenekar felhívására. Férfiak és nők, idősebbek és fiatalabbak, különböző stílusú, megjelenésű karakterek jelennek meg, van köztük néhány ismert ember is, például maga Géczi János, az író-újságíró Szentesi Éva, a műsorvezető Lovász László vagy Terék Anna költő, és szerepel a klipben a Telex munkatársa, Haász János is.

„Nincs olyan ember, akinek ne lenne traumája, és ránézésre nem tudhatod, hogy ki mögött milyen történet áll, a klip ezt akarja bemutatni” – mondja Likó, aki az Elég szövegét már két-három éve elkezdte írni. Amikor a videóról kezdett gondolkozni, először dokumentarista úton igyekezett elindulni. Felvette a kapcsolatot több jogvédő szervezettel, de „szembejött, hogy itt emberekről van szó”, személyiségi jogokról, nem lehet megtenni, hogy az ember mondjuk bemegy egy árvaházba, felállít egy kamerát, és csak felveszi, ahogy a gyerekek játszanak.

Volt, aki azt tanácsolta neki, próbálja meg statisztákkal eljátszatni, de ezzel meg úgy volt, hogy hazugság lenne. Ekkor jött Géczi János ötlete: mivel mindenki traumatizált, vegyenek fel egyszerűen random embereket, válogatás nélkül, „mint ahogy a való életben sincs nagy válogatás, mindenki megkapja a saját szar adagját belőle”. Ez is történt végül. A kamerába meredő arcok folyamatosan szembenéznek azzal, aki nézi a klipet, ami kivált egyfajta kellemetlen érzést, a Vad Fruttik énekese kicsit olyan a videó, mint egy mozgó mugshot, a bűnözők fotóit idézi fel, „az a bűnöm, hogy megszülettem – ezzel az attitűddel”.

A zenei rész producere iamyank – Likó Marcell szerint „az ő érzékenységének hála lett a dal ennyire organikus és önazonos”. „A film pedig – úgy vélem, hogy – az eddig legjobban sikerült munkánk, ami pedig Rohonczi Anita operatőr, Csöngető Csaba grafikus, valamint Sági Evelin, Robertson Anett, Kecskés Beáta, Wilhelm Laura, Erdős Viki és Horváth Bence alkotása” – tette hozzá.

A forgatásra meghívták Mérő Verát, a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Mozgalom alapítóját szakmai tanácsadóként. A klip a következő felirattal ér véget: „Elég? Nem vagy egyedül. Bármilyen fajta erőszak érne, keresd a videó leírásában szereplő szervezeteket!”. Az Áldozatsegítő Központ, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, az S.O.S. Krízis Alapítvány, a NANE és a Patent Egyesület neve és elérhetősége jelenik meg.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!