Végleg megszűnik a Papifrankó, Hodász Andrást felőrölte a sok stressz

2022. március 21. – 11:17

Végleg megszűnik a Papifrankó, Hodász Andrást felőrölte a sok stressz
Fotó: Hodász András archívuma

Másolás

Vágólapra másolva

„Uszkve három évvel ezelőtt ment ki az első saját videónk az első saját csatornánkon, a Papifrankón (…) és ezzel a videóval megy ki az utolsó videónk a Papifrankó csatornán, tehát ez tulajdonképpen egy búcsúvideó” – kezdte hétfőn publikált videóját Hodász András, a Papifrankó YouTube-csatorna vloggere, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia plébánosa.

Hodász a Papifrankó stábjával tavaly augusztusban már tartott egy nagyobb lélegzetvételnyi szünetet, azután január második felében újraindították az oldalt. A hétfői videóban azt mondta, most nem terveznek ilyet, ez végleges döntés, amit saját, önálló döntésként hoztak meg, nem mások nyomására határoztak így. Az eddig elkészült tartalmakat nem szeretnék törölni, minden fent marad az Instagramon, a YouTube-on, a TikTokon és a Spotifyon is.

Az okokról azt mondta,

„az elsődleges oka a bezárásnak én vagyok, megmondom őszintén”.

Az elmúlt hetekben több interjúban beszélt arról, hogy nehézségekkel, kiégéssel, depresszióval kell megküzdenie, és az elmúlt fél-egy évben a helyzet rosszabbodott, ezért gyökeres változásra van szükség az életében.

„Ha szeretnék egy-két év múlva is segíteni embereknek (…), akkor most tennem kell valamit saját magamért.”

Azt mondta, ahogy áttekintette az életét, arra jutott, hogy a Papifankó túl sok stresszel jár számára, túl sok időt, energiát kíván tőle, és valahonnan muszáj visszavennie. Emellett nem könnyű influenszernek sem lenni, sok támadás érte. „Igen, tudom, ezt lehetett előre tudni, természetesen, (…) mondhatjátok előre, hogy de hát tudhattad előre. Igen, de egy dolgot nem tudtam előre, hogy ezt nem fogom bírni” – mondta. Arra jött rá, mondta, hogy az ő alapja nem elég erős ahhoz, hogy a híd, amit képezni szeretne, az olyan erős legyen, hogy a viharokat is bírja. Ezért vesz most vissza ebből.

Hodász atya megköszönte a támogató cikkeket, videókat, szavakat is. „A Bölcsesség könyve úgy fogalmaz, hogy az ostor csak a bőrt tépi fel, de a bántó szó az a csontot töri össze, és ezt a saját bőrömön tudtam megtapasztalni, ezt az igazságot” – mondta. A Szemlélek szerzője hozzátette azt is, hogy Magyarországon az elmúlt években nagyon rossz irányba ment a közbeszéd.

„Mi, a Szemlélek szerkesztőségének tagjai azért vagyunk szomorúak, mert a népszerű egyházi csatorna megszűnése és a szerzőtársunk által elmondottak nem egy elszigetelt problémára, hanem társadalmunk és egyházunk súlyosan sérült mivoltára világítanak rá. Sokszor szerkesztettük András atya anyagait, mindig nagy örömmel. Biztosak vagyunk abban, hogy elhallgatása csak egy új és jobb kezdet kapuja, hiszen a Szentírás is így biztat: »Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.« (Róma 8;28)” – írta a Szemlélek szerkesztősége. Az oldalon továbbra is publikál majd Hodász atya, akivel Veiszer Alinda is készített interjút.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!