Hankiss Ágnes Intézet lett a Hamvas Béla Kultúrakutatóból

2022. március 7. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hankiss Ágnes Intézet néven folytatja tovább tevékenységét a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Hamvas Béla Kultúrakutató Intézete – közölte a PIM hétfőn. Az MTI-nek küldött közleményben az áll, hogy az intézet március 7-től alapító-igazgatója után a Hankiss Ágnes Intézet nevet veszi fel, ahogy írták, azért, mert az új nevén a magyarságot és az európaiságot termékenyen ötvöző hagyomány feltárásával kívánja az intézet továbbvinni azt a megkezdett munkát, amelyet még igazgatóként Hankiss Ágnes indított el.

Hankiss Ágnes pszichológus, a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője, a Médiatanács tagja, 71 éves korában augusztusban halt meg, akkor a hírt fia, Vitézy Dávid tette közzé a Facebookon. Orbán Viktor miniszterelnök akkor ezt írta: „Régi harcostársunktól búcsúzunk. Isten Veled, Ági!”

Hankiss Ágnes nevét első férje, Hankiss Elemér szociológus után vette fel. Az ELTE-n szerzett klinikai pszichológia diplomát, később a társadalomlélektan területén doktorált. 1974 és 1985 között az ELTE Jogtudományi Karán volt megbízott előadó, majd szabadfoglalkozású íróként dolgozott.

A rendszerváltás idején a Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciójának tagja lett, 1995-től 2009-ig a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egyik alelnöke volt, 1996 és 2008 között pedig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes delegáltja volt. 2003 és 2008 között a Hír TV és az Echo TV politikai beszélgetős magazinjainak műsorvezetőjeként is ismert volt.

2003-tól a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet igazgatója, 2008-tól a Duna Televízió Kuratóriumának elnökségi tagja. 2009-től 2014-ig a Fidesz európai parlamenti képviselője volt. Hankiss Ágnes második férje Vitézy László filmrendező, gyermekük Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) egyik alapító tagja, 2011–2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, jelenleg a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy László révén áttételes rokoni kapcsolatban állnak Orbán Viktor családjával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!