Meghalt Mark Lanegan

2022. február 23. – 08:13

Meghalt Mark Lanegan
Mark Lanegan 2018-ban egy milánói fellépésén – Fotó: Roberto Finizio / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos Twitter-oldalán jelentették be, hogy kedd reggel 57 éves korában meghalt Mark Lanegan zenész, dalszerző, a Screaming Trees nevű grunge-zenekar frontembere, a Queens Of The Stone Age egykori tagja.

A Screaming Trees a nyolcvanas években alakult, az évtized végére a seattle-i grunge-színtér egyik meghatározó együttese lett, a Nearly Lost You című daluk felkerült a színteret kanonizáló Facérok című 1992-es film soundtrackjére is.

A zenekar 2000-ben feloszlott, Lanegan pedig belekezdett egy önmagában is tartalmas szólókarrierbe, de egy időre beszállt a Queens Of The Stone Age-be is, aminek a tagjaként több dalon is ő énekelt. Együttműködött az Afghan Whigs-es Greg Dullival (közös albumuk a 2008-as The Gutter Twins), három lemezt is kiadott Isobel Campbell-el, és írt zenét Anthony Bourdain tévésorozatának is.

Lanegan fiatalkorában megküzdött az alkohollal és a droggal, a kilencvenes években egy ideig hajléktalan volt. A feleségével 2020-ban költöztek Írországba, az otthonában érte a halál, aminek egyelőre még nem tudni a hivatalos okát.

Lanegan többször is koncertezett Budapesten, legutóbb 2019 novemberében a Dürer Kertben lépett fel.

(Billboard)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!