Meghalt a 106 éves kubai–amerikai festőnő, akit 89 évesen fedezett fel a világ

2022. február 14. – 11:02

Meghalt a 106 éves kubai–amerikai festőnő, akit 89 évesen fedezett fel a világ
Carmen Herrera az alkotásai körében 2017-ben – Fotó: Laura Bonilla Cal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt a kubai származású amerikai festőnő, Carmen Herrera, aki 2004-ben, 89 évesen robbant be a művészvilágba, írja az MTI. Az élete végén elismert alkotó szombaton halt meg 106 évesen manhattani otthonában, közölte a New York Timesszal Herrera barátja és művésztársa, Tony Bechera.

Herrera harsány színeivel és geometrikus ábráival tűnt fel, művészetét egyenes vonalak és legtöbbször csupán két színben készült grafikák jellemzik. Stílusa mai szemmel nézve forradalmi volt, és már az ötvenes években megalkotta az op-art olyan elemeit, amellyel szinte „mozgóképpé” tette az alkotásait. Igaz, maga az op-art csak a hatvanas években lett ismert, Herrera neve pedig nem tűnik fel az irányzat nagyjai között.

Carmen Herrera képei egy düsseldorfi kiállításon 2017-ben – Fotó: Lisa Ducret / dpa Picture-Alliance via AFP
Carmen Herrera képei egy düsseldorfi kiállításon 2017-ben – Fotó: Lisa Ducret / dpa Picture-Alliance via AFP

Tony Bechera szerint Herrera „megelőzte a korát”, holott nőként és bevándorlóként különösen nehéz volt érvényesülnie a művészvilágban. A kubai származású festőnő építészetet tanult egy havannai egyetemen, az 1930-40-es években Kuba és Párizs között ingázott, majd New Yorkban művészeti tanulmányokat folytatott. Férjével, egy amerikai születésű angoltanárral az 1950-es évek közepén telepedett le az amerikai nagyvárosban, házasságuk pedig több mint hatvan évig tartott – igaz, gyerekük nem született.

Bár hatvan évet várt arra, hogy felfedezzék, Herrera művei ma már megtalálhatóak többek között a New York-i Whitney, a Modern Művészeti Múzeum (MoMA), a washingtoni Smithsonian vagy a londoni Tate Modern múzeumok gyűjteményeiben. Alkotásait letisztultságuk miatt leginkább a japán haikuhoz szerette hasonlítani.

„Egyszerűen gyönyörködtet egyenes vonalakat húzni”

– mondta a festő egy interjúban. Lakásában még a bútorok is egyenes vonalban álltak – és ha a takarítónő netán elmozdította őket, Herrera mindig visszatolta egyenesbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!