Nyáry Krisztián: Örkényt és Márait is ki kellene hagyniuk a 18 év alattiaknak a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény alapján

2022. február 4. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Háromezer év európai irodalmából, összesen 85 szerző művén át mutatja be az azonos neműek szerelmét legújabb könyvében Nyáry Krisztián. Az író, irodalomtörténész a február 14-én megjelenő Tiltott irodalom. Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című szöveggyűjteményről a Hvg360-nak adott interjújában azt mondta, hogy a könyv válasz a homoszexualitást a pedofíliával összemosó 2021-es törvényre.

Nyáry Krisztián arról beszélt a lapnak, hogy ha szigorúan ragaszkodnánk a törvény szövegéhez, akkor a 18 éven aluliaknak ki kellene hagyniuk Shakespeare, Örkény, Márai és Babits egyes műveit is. Az író az interjúban kiemelte az irodalomban megjelenő katonaszeretők esetét is, például Zrínyi Szigeti veszedelméből Juranics és Radivoj történetét, amely két egymásért meghaló férfi vonzalmát mutatja be.

Nyáry a lapnak azt is mondta, előfordult, hogy a könyv készítésekor a jogörökösök nem járultak hozzá a szövegek felhasználásához.

„Kétféle elutasítás volt. Az egyik esetben a 2021-es törvényre hivatkoztak, mert vagy nem akartak politikailag belekeveredni a dologba, vagy egyetértettek a törvénnyel. A másik esetben – ez főként a külföldi jogörökösöknél fordult elő – vagy nem is reagáltak a megkeresésünkre, vagy annyi pénzt kértek a felhasználásért, amit nem tudtunk volna megfizetni” – mondta az író.

A nagy felzúdulást kiváltó, korábban széles társadalmi támogatottsággal bíró pedofilellenes törvényt, amit végül egy a melegeket durván megbélyegző kiegészítéssel fogadott el a parlament, ebben a Telex Gyorstalpalóban jártuk körül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!