A magyar médiaszabadságot erősítené a legolvasottabb szlovák lap magyar nyelvű projektje

2022. február 2. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar projektet indíthat a legolvasottabb szlovák lap, a 2014 óta létező, előfizetéses modellben működő Denník N, amely a magyar médiaszabadságot erősítené, a támogatók pedig a tervek szerint a független és minőségi szlovákiai magyar újságírás mellé állhatnnának be – jelentette be a Denník N.

A projekt saját oldalán azt írták, hogy a szlovákiai magyar közösség története során először maradt számottevő demokratikus képviselet nélkül, és a helyzetét tovább nehezíti, hogy a hazai magyar nyelvű média jelentős része politikusok, oligarchák és üzleti érdekcsoportok kezében van. Szerintük ugyanakkor ezen most van esély ezen változtatni egy új projekttel, amelyen saját magyar nyelvű tartalmak, illetve a legfontosabb szlovák cikkek fordításai is megjelenhetnének. A projekt keretében olyan ügyekkel foglalkoznának, amelyek máshol alig, vagy egyáltalán nem jelennek meg, és a magyar-szlovák együttélés fontos kérdései, illetve az egész kapcsolat is terítékre kerülne.

A projekt természetesen a szlovák laphoz hasonlóan előfizetéses modellben működne, mert a Denník N esetében már bebizonyosodott, hogy a függetlenséget az garantálhatja, ha a lapot elsősorban az olvasói tartják el. Mint írták,

  • legalább 300 támogató és 12 ezer euró kell ahhoz, hogy magyar rovatot indítsanak,
  • 600 támogató és 30 ezer euró ahhoz, hogy önálló magyar portált indítsanak naponta legalább két saját, hosszú cikkel,
  • ha pedig 1000 támogató és 60 ezer euró gyűlik össze, akkor a Denník N-hez hasonló portált hoznak létre, saját hosszú cikkekkel és rövid híres rovattal.

A magyar projekt a tervek szerint 2022 első félévében indul majd, a fő koordinátora pedig a Denník N újságírója, Szalay Zoltán lesz, aki 2019 óta ír a lapba, korábban pedig az Új Szó és az Irodalmi Szemle főszerkesztőjeként is dolgozott. A projekt a cikk írásáig 24 támogatót és 2103 eurót szedett össze, a gyűjtés még bő 16 napig tart majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!