Mindent megnézhetünk Petőfitől és Petőfiről: a költő kézirataitól és pipájától kezdve felesége halálfejes hímzéséig bezárólag

2022. január 22. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kultúra napja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a 200 Petőfi szabadon weboldalon hozzáférhetővé és letölthetővé tette Petőfi Sándor eredeti verseinek, leveleinek, portréinak digitalizált változatát, valamint a költőhöz köthető műalkotások és tárgyak fotóit is.

Olyan emblematikus versekben tanulmányozhatjuk Petőfi változó kézírását, mint a Dalaim, Az őrült, A vén zászlótartó, Nagykárolyban, Erdélyben, Szép vidéknek szépséges leánya…, Csalogányok és pacsirták. Belepillanthatunk Petőfi levelezésébe menyasszonyával és barátaival, megnézhetjük iskolai bizonyítványát, szerződését az Összes költeményekre vagy éppen a halottá nyilvánítás jegyzőkönyvét. Sokakat érdekelhetnek Szendrey Júlia naplói vagy fia, Petőfi Zoltán versei, írta közleményében a PIM.

Petőfi Sándor gyermekkorában (ismeretlen festő műve) – Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye
Petőfi Sándor gyermekkorában (ismeretlen festő műve) – Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye

Bár a monitoron nem is olyan könnyű kisilabizálni Petőfi sorait, a letöltött és kinagyított képekkel már könnyebb dolgunk lehet. A honlap képei mellett elhelyezett szövegből pedig egy sor irodalomtörténeti érdekességhez juthatunk. Például megtudhatjuk egy szerződéséről, hogy Petőfi Szendrey Júliával való házassága előtt igyekezett minél vagyonosabbá válni, ezért kezdett tárgyalásokat műveinek (újra)kiadásáról. Hetekig alkudozott Emich Gusztávval, akinek 1500 pengő forintért eladta előző kötetében megjelent költeményeinek kiadási jogát, és 2000 pengő forintért azt is vállalta, hogy 35 ívnyi új költeményét is átadja majd a kiadónak.

Petőfi Népdalok kézirata – Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye
Petőfi Népdalok kézirata – Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye

Nemcsak a költő életében megjelent ritkaságokba – például kötetei összes kiadásába –, hanem saját könyvtára egy részébe is belelapozhatunk. Olyan különleges dokumentumokat nézhetünk meg, mint Petőfi körözése vagy katonai kitüntetése, röpiratban terjesztett versei vagy vándorszínészkedésének plakátjai.

A képzőművészeti és relikviagyűjtemény féltett darabjai között is válogathatunk a honlap egyszerű és jól kezelhető felületén Elérhető Petőfi szinte teljes portrégalériája a gyermek- és ifjúkorától kezdve az egyenruhát öltő költőig. Kiváló és jól ismert művek illusztrációi a János vitéztől az Anyám tyúkjáig vagy a Megy a juhász szamáron-ig olyan mesterektől, mint Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma, Than Mór, Madarász Viktor, Lotz Károly, Zichy Mihály, Aba-Novák Vilmos vagy Ferenczy Béni.

A személyes tárgyak sokasága egyaránt érzékelteti az életutat és a kedvteléseket is, apja húsvágó bárdját, Petőfi sakktábláját, pipáját, dísztárgyait, bútorait is megnézhetjük, ahogy Szendrey Júlia halálfejes hímzését is, vagy a szintén általa díszített házisapkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!