Magyar nyertese is van az Európai Unió könnyűzenei díjának

2022. január 20. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

A groningeni Eurosonic fesztiválon kihirdették a Music Moves Europe díj idei győzteseit, köztük Takács Dorinát, aki Дeva néven épp nemrég hozta ki az első nagylemezét Csillag címmel. Az MMETA-díjat azért hozta létre annak idején az Európai Bizottság, hogy figyelmet és támogatást nyújtsanak fiatal európai előadóknak és zenészeknek. Két évvel ezelőtt a Harmed magyar metálzenekar is bekerült a legjobb feltörekvő előadók díjazottjai közé, most pedig ugyanezt az utat járta be Дeva is. A magyar előadó és producer mellett ír, francia, ukrán és holland előadót vagy zenekart díjaztak ebben a kategóriában, míg a nagydíjat egy belga, a közönségdíjat pedig egy örmény előadó kapta.

A 21 éves Дeva a többi díjazottal egyetemben 10 ezer eurós alkotói támogatást is nyert az Európai Uniótól. A győztesekről döntő zsűriben egyébként olyan elismert zeneipari szereplők ültek, mint Gemma Bradley (BBC Radio 1), Cindy Castillo (Mad Cool Festival) Bryan Johnson (Spotify) vagy Kevin Cole, az amerikai KEXP rádió zenei szerkesztője. Valószínűleg ezért sem véletlen, hogy a KEXP három héttel ezelőtt Дeva Unglitched című számát választotta a nap dalának.

A MMETA-díj története során egyébként számos olyan európai előadót díjaztak vagy jelöltek, aki később nemzetközileg is ismert lett. Ilyen például a spanyol énekesnő Rosalía, az északír Fontaine's DC zenekar vagy a norvég Girl in Red, aki legutóbb már az MTV EMA egyik főfellépőjeként adott elő egy dalt Budapesten.

A magyar népzenei motívumokat elektronikával és törzsi hangzással ötvöző előadónő egyébként január 29-én tart lemezbemutató koncertet a budapesti Trafóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!