Oláh Ibolya soha többé nem adja elő a Magyarország című dalt

2022. január 18. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Partizán POP című műsornak adott interjút Oláh Ibolya énekesnő, aki a Megasztár első szériájában vált ismertté. Az énekesnő az interjú elején részletesen elmesélte, hogyan került a tiszadobi nevelőintézetbe, elmondta, hogy nem haragszik az igazi édesanyjára, mert nagyon fiatal, 17 vagy 18 éves volt, amikor őt világra hozta, és a körülmények nem engedték meg, hogy gyermekét megtartsa. Az énekesnő szerint a mai világban sem tudna jobb helyzetet teremteni gyermekének egy ilyen fiatal lány, ha nincs mellette senki.

Oláh Ibolya hosszan mesélt a tiszadobi nevelőintézetben töltött évekről, ahonnan indulva az ország egyik legkedveltebb énekesévé vált, miután elindult a Megasztár első szériájában. A tehetségkutatóról is részletesen mesélt, többek között arról is, hogy szeretett volna több magyar dalt énekelni.

„Nagyon vágytam volna arra, hogy sok-sok magyar dalt énekeljünk, mégis hétről hétre egyre több angol dalt kellett elénekelnie a csapatnak. Amikor már csak nyolcan voltunk, akkor sem értettük, hogy miért erőltetik ezeket az angol dalokat” – mondta az énekesnő, aki végül a széria második helyezettje lett. Arra a kérdésre, hogy mennyire kezelték jól a műsorral járó feszültséget, a versenyzőkre és személy szerint az énekesnőre nehezedő érzelmi nyomást, Oláh Ibolya azt válaszolta, hogy „semennyire”.

„Az, hogy én hogyan éltem meg, meg nemcsak én, hanem a társaim is, az el volt engedve” – mondta az énekesnő. „Mindig azok estek ki, akik lelkileg már nem bírták. Amikor rájöttem erre, akkor igyekeztem még erősebb lenni, mint ők” – mondta Oláh Ibolya.

Megreccsentünk, persze, de ezt nem mondhattuk kifelé.

Oláh Ibolya azt is elmesélte, hogy a Megasztár döntőjében nem látta azokat, akik azért érkeztek, hogy neki szurkoljanak, pedig ő tudta, hogy kétbusznyi gyerek érkezett a műsorba, a szervezők ezt azzal indokolták, hogy így tudták megoldani az elhelyezésüket. „Most képzeld el, két nagy busszal jöttek, és sehol nem hallottam őket? Valahova egészen fel rakták őket, a hangjukat sem hallottam. Anyumat sem láttam, senkit nem láttam. Nem esett jól” – emlékezett vissza az énekesnő. Arra a kérdésre, hogy lett volna-e esélye megnyerni a döntőt Tóth Vera ellen, Oláh Ibolya azt válaszolta, hogy szerinte igen.

Úgy érzem, hogy az emberek azért szeretnek, mert megmaradtam ilyen egyszerűnek.

„De akkor min úszott el a győzelmed szerinted?” – kérdezte Gulyás Márton. „Szerintem a Vera jobb volt technikailag” – válaszolta Oláh Ibolya. A riporter kérdésére, hogy lehetnének-e még meglepetések a szavazatok megoszlásával kapcsolatban, az énekesnő csak sokatmondóan bólintott, de nem árult el részleteket.

Arra a kérdésre, hogy a politika egy sikeres roma életút példájaként használta a személyét, Oláh Ibolya azt mondta, hogy „érzi az ember, hogy mire megy ki időnként a játék”. A riporter rátért arra, hogy Oláh Ibolya 2005. augusztus 20-án elénekelte Geszti Péter dalát, a Magyarországot, amely miatt sok politikai támadás érte. A riporter megkérdezte, hogyan viszonyul a dalhoz az énekesnő.

Abban az időben nagyon hittem ebben a dalban. Meg az emberekben is. Már nem merném előadni. És nem is fogom. Már nem hiszek az emberekben. Hittem, hogy lehet jó dolgokat csinálni, hittem az összetartásban

– mondta Oláh Ibolya.

Az énekesnő elmesélte, hogy volt olyan eset, hogy miután előadta a dalt egy rendezvényen, testőrök menekítették ki őt és az anyukáját a tömegből, annyi olyan ember volt ott, aki nem szereti a cigányokat. „Akkor érezte meg anyum, hogy milyen cigánynak lenni” – mondta az énekesnő.

„Képzeld el, hogy elénekli egy cigánylány ezt a dalt. Én hittem mindenben és az egész, mint egy kártyavár, összeomlott. Olyan támadások értek, amilyeneket életemben nem láttam” – mondta. Az énekesnő szerint a dalnak súlyos következményei voltak, pedig szerinte nem akart senki sem rosszat. „Sajnos rosszul csapódott le” – mondta Oláh Ibolya, aki szerint később lesz majd nagy jelentősége a dalnak.

A riporter felvetésére, hogy a dal és annak a bukása túlmutat önmagán, az énekesnő azt válaszolta, hogy őt nem érdekli a politika. „De ez egy politikus dal volt” – mondta Oláh Ibolya. „Megváltozott itt minden, az értékek elvesztek. Én ezt tapasztalom” – tette hozzá az énekesnő. A riporter felvetette, hogy mi lenne, ha Oláh Ibolya a „mostani kurzus egyik nagy reprezentatív énekesével, például Ákossal énekelné el közösen a dalt”, az énekesnő ezt válaszolta:

Én az Ákossal? Még jó, hogy ülsz. Meg én is.

Frissítés 2022. 01. 18. 14:51-kor:

Geszti Péter, a Magyarország c. dal szövegének szerzője (a dal eredetije amúgy a spanyol Alegría, bővebben erről itt) is reagált arra, hogy Oláh Ibolya nem szeretné többet elénekelni a dalt.

„Olvasom, hogy Oláh Ibolya nem énekli többet a Magyarország című dalt... Kár. Nagy hang, törött lélek, fájdalmas élet az övé, tehetségét a mai napig szeretem. Szíven üt, amit a dalunkról mond, leginkább azért, mert értem, mit érez, és igaza is van. De azért egy napon még meggondolhatja. Meggondolhatjuk. ‘A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit.’ (Edmund Burke)” – írta a Facebookon Geszti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!