Eddig 1728 CD-t gyűjtött össze Ferenc pápa a Vatikánban, a klasszikusok mellett van benne tangó és Elvis Presley is

2022. január 13. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1700 CD-ből álló gyűjteményt hozott létre Ferenc pápa a Vatikánban, amiben a klasszikusok mellett tangó, Edith Piaf és Elvis Presley is ott vannak – nyilatkozta a Corriere della Serának Gianfranco Ravasi bíboros, a kultúráért felelős pápai tanács elnöke csütörtökön. A nyilatkozat apropója az volt, hogy Ferenc pápát csütörtökön levideózták, mikor egy CD-vel a hóna alatt kilépett egy római lemezboltból.

Ravasi az interjúban elmondta: Ferenc pápa néhány évvel korábban CD-ket kezdett neki küldeni, és mivel a bíboros érdeklődést mutatott az egyházfő zenei ízlése iránt, azóta rendszeresen új lemezeket is kapott. Ravasi azóta rendezi a CD-ket, és mostanra egy 1700 darabos lemezgyűjteményt rakott össze a pápa kedvenceiből.

A kollekció nagy része klasszikus zene, megvan például a Mozart teljes a Deutsche Grammophon előadásában, ami önmagában kétszáz lemezt jelent. Beethoventől is megvan majdnem minden, Bach egyes művei pedig több előadásban is.

Ferenc pápa jegyzeteket is ír a CD-khez, amelyekből Ravasi szerint kiderül, milyen odafigyeléssel hallgatja a zenéket. A legtöbb megjegyzés az előadásmódról szól, de ha különösen tetszik neki egy szoprán vagy tenor valamelyik részben, azt is leírja.

„Összegyűjtöttem Ferenc pápa jegyzeteit, és szeretném publikálni őket” – mondta Ravasi bíboros, aki a gyűjtemény jövőjéről még nem akart dönteni. Azt az egyet azért beismerte, hogy Elvis Presley-hez nem kapott jegyzeteket, így nem biztos benne, hogy azt is meghallgatta a pápa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!