Meghalt Joan Didion, a kortárs amerikai irodalom egyik legfontosabb szerzője

2021. december 23. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

87 éves korában meghalt Joan Didion író és forgatókönyvíró – jelentette be csütörtökön Didion kiadója, a Penguin Random House New Yorkban. Az írónő a Parkinson-kórban szenvedett – írja az MTI.

„Didion az egyik legélesebb nyelvű írója és legokosabb megfigyelője volt az országnak. Regényeit, kommentárjait és memoárját számos díjjal ismerték el, és ma már modern klasszikusokként tartják számon őket”- írja a kiadó közleménye.

Didion író, újságíró, forgatókönyvíró és esszéista is volt, aprólékosan ábrázolta az amerikai politikát és kultúrát, a hippik korszakától az elnökválasztási kampányokig, Patty Hearst elrablásáig. Didion hűvös távolságtartással szemlélte az amerikai társadalmat és saját életét is. Egész pályafutása során az elidegenedés és az elszigeteltség kérdéseivel foglalkozott – írja a Guardian.

Joan Didion 2012-ben – Fotó: JEMAL COUNTESS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Joan Didion 2012-ben – Fotó: JEMAL COUNTESS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Didion a kaliforniai Sacramentóban született 1934-ben. Férjével, a 2003-ban meghalt John Gregory Dunne íróval és forgatókönyvíróval évtizedeken keresztül Los Angelesben élt. Hollywoodban híres forgatókönyvíró páros voltak, ketten írták például a „A hírek szerelmesei” című film forgatókönyvét. A film főszereplője és rendezője Robert Redford volt.

Joan Didiont többször emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként. Az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere személyes gyászához kapcsolódik: 2003-ban, férje váratlan halála után írta meg a magyarul is megjelent, A mágikus gondolatok éve című könyvét, amelyet amerikai nemzeti könyvdíjjal tüntettek ki. Két évvel később a lánya halt meg, a gyászát és fájdalmát egy újabb könyvben élte meg.

Haláláig New Yorkban élt. Utolsó könyve a 2017-ben megjelent „South and West” volt, ami az 1970-es években Mississippi, Alabama és Louisiana államokban tett utazásai során írt jegyzeteinek gyűjteménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!