Soros György fia fizetett 10 millió forintot a Sátántangó eredeti kópiájáért

2021. december 19. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet otthagyó tanárok és diákok által alapítottt Freeszfe Egyesület jótékonysági aukciót tartott, amellyel a fenntartásukat próbálják finanszírozni, mivel a magyar kormány továbbra sem ismeri el őket hivatalos tanintézményként. A szervezetnek márciusig van elég pénze az oktatás folytatásához, ezért az aukción egészen különleges tárgyak kerültek kalapács alá, mint például egy Roskó Gábor-szobor, Básti Juli díszletkönyve a Három nővérből vagy Nagy Ervin bőrdzsekije a Tanár című sorozatból.

A 444 írja, hogy végül 19 millió forint jött össze az aukciónak köszönhetően, ami a vizsgafilmek költségének az ötödét fedik. Ennek az összegnek a nagy részét egy darab különleges tárgynak köszönhetik. Ez a világszerte ismert Sátántangó, Tarr Béla filmjének az eredeti kópiája, amiért kereken 10 millió forintot fizettek.

Eddig nem lehetett tudni, ki volt a vásárló, azonban nemrég egy Facebook-posztból derült ki, hogy a Sátántangó eredeti kópiájának a tulajdonosa nem más, mint Alexander Soros, Soros György fia.

A posztban Soros kitér arra, hogyan szállta meg a magyar kormány a híres SZFE-t, hogy mennyi magyar ember dolgozott Hollywood aranykorában, és hány híres filmest nevelt ki az intézmény az elmúlt évtizedekben. Hozzáteszi, hogy a Freeszfe azért is tud még működni, mert a kormány által elüldözött CEU épületében dolgozhatnak a diákok és a tanárok.

Soros azt is írja a posztjában, hogy amikor visszaáll a törvényes demokrácia Magyarországon, és a Freeszfe rendes tanintézményként lesz kezelve, akkor visszaadja a Sátántangó kópiáját a jogos tulajdonosának, vagyis a magyar népnek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom