Olyan karácsonyi ajándékot adna, aminek van értelme és még jót is tesz vele? Adunk néhány tippet

Legfontosabb

2021. december 16. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki a vásárlásával nem egy kínai gépsort, hanem inkább egy fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű magyar embert támogatna, annak itt egy hasznos gyűjtés, nem csak karácsonyra. Aki így vásárol, triplán lehet elégedett: amellett, hogy lesz egy egyedi ajándéka, olyan embert segít, akinek szüksége van rá, és még a karácsony eredeti üzenetéhez is közelebb kerül.

Vannak, akik társaikkal összeállva dolgoznak, vannak, akiket alapítványok, designerek vagy ismert emberek karolnak fel, és vannak olyanok is, akik mára menő vállalkozásokká nőtték ki magukat. A megvásárolható termékek skálája a hipszter cuccoktól a gourmet falatokon át az újrahasznosított vagy népi kézműves termékekig terjed; a vásárlás célja viszont mindenhol ugyanaz: fenntartani és támogatni olyan emberek munkáját, akik a munkaerőpiacon egyébként csak kis eséllyel tudnának megjelenni. Kis műhelyek munkatársaiként viszont hasznos elfoglaltságra, önbecsülésre és anyagi biztonságra tesznek szert.

Az ilyen embertársainktól karácsonyi vagy bármilyen ajándékot vásárolni egészen mást eredményez, mint bemenni a legközelebbi plázába vagy olcsó ajándékokat rendelni Kínából. Összegyűjtöttünk néhány olyan alapítványt és céget, ahol egy vagy legfeljebb két lépésben bárki támogathat megváltozott munkaképességű embereket vásárlásával.

Tehetség másként

„A Tehetség másként csapata öt fogyatékossággal élő fiatalból áll: négyen vakok vagyunk, egy lány pedig tartós beteg” – írta magukról a csapat egyik tagja, Sükösd Csilla. „Fogyik vagyunk, de nem ügyifogyik. :)” – olvasható bemutatkozásuk a vakoknak és gyengénlátóknak is informatív posztokat tartalmazó Facebook-oldalukon.

Fotó: Tehetség másként
Fotó: Tehetség másként

A legfiatalabb nő 18, a legidősebb 32 éves; egy 25 éves gyógypedagógus segítővel kiegészülve szerveződtek kis munkaközösségbe. Ékszereket – a karkötőfűzés az egyik kedvenc tevékenységük –, karácsonyi díszeket, hajpántokat, kulcstartókat, festményeket lehet rendelni tőlük, és egyedi megkereséseknek is igyekeznek eleget tenni. Szinte az egész folyamatot ők bonyolítják, a befolyt összegből pedig a fenntartási költségeiket finanszírozzák, és innen jön a tulajdonképpeni fizetésük is.

Jövő keddig postáznak, illetve személyesen Budapesten, a Corvin-negyednél is át lehet venni tőlük a rendelt terméket.

Maacraft

Formatervezett madáretetők, kutyafekhelyek, rovar- és méhhotelek, válltáskák, háncskosarak. Majdnem tíz éve működik a miskolci műhely, ahol kiváló minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek autizmussal élő, értelmi sérült, megváltozott munkaképességű emberek. Hatalmas odaadással és lelkesedéssel – ahogy munkatársaik írják. Mindegyik termék egyedileg, az ő kezükkel készül, a tárgyakat Szalkai Dániel designer tervezi, és szakemberekkel közösen fejleszti gyártható termékekké.

Forrás: Maacraft
Forrás: Maacraft

Tőlük elsősorban a webshopon keresztül lehet házhoz szállítást kérni, de előre egyeztetés után személyesen is fel lehet keresni a műhelyüket. A vásárlás a Maacraft műhely dolgozóit támogatja, a műhely a Miskolci Autista Alapítvány támogatásával jött létre. Terveik szerint a december 20-ig beérkező rendeléseket teljesítik.
Web
Facebook

Budapest Art Brut Galéria

A Moravcsik Alapítvány 2009-ben hozta létre a Budapest Art Brut Galériát. „A galéria célja a magyarországi art brut művészek elfogadtatása, megismertetése a hazai és nemzetközi művészeti fórumokon, a pszichoszociális fogyatékkal (pszichiátriai betegséggel) élők ellen irányuló előítéletek csökkentése, feloldása, rehabilitációjuk és felépülésük elősegítése a foglalkozás- és művészetterápia segítségével” – írják a galéria munkatársai ismertetőjükben. Boltjukban nemcsak a Moravcsik Alapítvány ellátottjainak munkáit lehet megvásárolni, hanem más hasonló szervezetek műhelyeinek alkotásait is, például művészi nyomatokat, textiltermékeket, kerámiákat, ékszereket. A legérdekesebb mégis a BAB Galéria saját gyűjteménye és a PsychArt24 művészeti maratonon született festmények – ezek külön kategóriát alkotnak a webshopban.

Békefi Róbert – Járókelők – Forrás: Budapest Art Brut
Békefi Róbert – Járókelők – Forrás: Budapest Art Brut

Ha valaki tőlük szeretne valamit, ne sokat töprengjen, mert csak december 17-ig tartanak nyitva, de a Moravcsik Alapítvány webshopja természetesen egész évben üzemel. A téli szünet után január 7-ig a Moravcsik30 kiállítás is megtekinthető a galériában, amely az alapítvány elmúlt három évtizedének munkásságát mutatja be.
Web
Facebook

Impact Box

A shea vajas szappantól a Budapest csokoládéig, az erdei gombás paradicsomos pesztótól a mosható textil szalvétáig – az Impact Box névre hallgató ajándékválogatás koncepciója a '80-as évek ajándékkosarainak világát idézi, csak egyrészt 21. századi, jó minőségű ínyencségeket tartalmaz, másrészt nem Jolánka a csemegeosztályról válogatta össze őket.

Forrás: Impact Box
Forrás: Impact Box

A dobozba kerülő valamennyi terméket és magát a boxot is a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetett közösségek készítik – hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű munkatársakkal –, így aki a dobozt megvásárolja, nekik biztosít méltóságteljes munkát, amire ők is büszkék lehetnek. A dobozok tartalmát az ország különböző sarkaiból válogatták össze úgy, hogy mindegyik több szervezet történetét mutassa be. Idén a Bartók Béla úti pop up bemutatótermükben is meg lehet vásárolni a dobozokat december 31-ig.
Web
Facebook

Retextil

A pécsi Retextil munkatársai háztartási textilhulladékból készítenek egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb fonalat, majd abból berendezési és használati tárgyakat. Nemcsak megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket támogat az, aki tőlük rendel, hanem a nyilvánvaló upcycling szemléletet is, hiszen a szőnyegeket vagy patchwork takarókat amúgy kidobásra ítélt ruhákból készítik. Munkatársaik „kezükkel személyes történetüket, tapasztalataikat és kreativitásukat dolgozzák bele különböző textil technikákkal a készülő tárgyakba” – írják a műhely munkatársai tájékoztatójukban. A koronavírus-járvány megjelenésével átmenetileg összeszűkült a szortiment, de igyekeznek hamarosan újra bővíteni az áruválasztékon, hogy lakberendezési tárgyak, ruházati termékek és kiegészítők is ismét rendelhetők legyenek.

Alkotó: Horváth Lászlóné – Forrás: Retextil
Alkotó: Horváth Lászlóné – Forrás: Retextil

A színpompás horgolt szőnyegeket személyesen Pécsen lehet megvásárolni hétköznap délután 2-ig, futárral pedig december 22-ig vállalják a szállítást.
Web
Facebook

Misija

Színes, minimalista vonalvezetésű, robosztus és bájos kerámiamalackák, madarak, angyal, kutya és szamár; és talán a legismertebb termékük, a kerámiaelefánt. A kerámiák mellett betonszobrok és fafigurák is a termékskála részei. Farkas-Pap Éva szobrászművész, a figurák tervezője 2013-ban indította el a márkát. A Misija figurák mindegyike hazai manufaktúrákban készül, megváltozott munkaképességű emberek bevonásával; a felhasznált alapanyagok többsége is hazai gyártású. Legnépszerűbb termékcsaládjuk a kerámia kollekció, melyet a csömöri székhelyű Összefogás az Egyenlő Esélyekért NKFT kerámiaműhelye készít.

Forrás: Misija
Forrás: Misija

Ha az online rendelés netán nem jön szóba, last minute jelleggel még Budapest több helyszínén el lehet csípni a Misija figurákat, ahogy Veszprémben és Győrben is. Több hazai tervező munkájának társaságában december 22-ig itt is felbukkannak.
Web
Facebook

Búzavirág Alapítvány

A Búzavirág Alapítvány küldetése, hogy család nélkül felnőtt fogyatékos emberek – elsősorban látássérültek – számára olyan lakóotthoni életteret biztosítson, ahol önálló háztartást vezethetnek, családot alapíthatnak, értelmes, alkotó munkát végezhetnek. Kézműves műhelyeikben, Vámosújfaluban biztosítanak munkalehetőséget kollégáiknak. Fazekas, szőnyegszövő és kosárfonó műhelyeiben hagyományos technikával készítik termékeiket: a kollekcióban kerámia karácsonyfadíszek, madáretetők, vesszőből font kosarak, tálcák, tárolók, pamut- és rongyszőnyegek, táskák, sárospataki stílusú fazekas termékek, kerti edények és még rengeteg minden.

Forrás: Búzavirág Alapítvány
Forrás: Búzavirág Alapítvány

Kézműves tábort is működtetnek, ahol a szolgáltatás minden elemét – szállás, étkezés, kézművesség – fogyatékos emberek foglalkoztatásával biztosítják.
Web
Facebook

Autistic Art

Az Autistic Art Alapítvány 15 éve segíti az autizmussal élőket. Egyebek mellett 11 civil fenntartású lakóotthont támogat, melyeket az érintett fiatalok számára hoztak létre. Bő tíz évvel ezelőtt terápiás céllal indult rajzfoglalkozás az egyik lakóotthonban, mely azóta már 5 másik intézményben is sikerrel működik. A művészeti rajzprogram eredményeként olyan autista alkotók kerülnek felszínre, akik önálló életvitelre nem képesek, lakóotthonokban élnek, és rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek – írta az alapítvány megkeresésünkre.

Forrás: Autistic Art
Forrás: Autistic Art

A rajzok egy részéből kiállításokat szerveznek, egy másik részét aukcióra bocsátják, és az ezekből befolyt összegből a lakóotthonokat támogatják. A legszebb grafikák mintaként jelennek meg az alapítvány saját márkás termékein. Az Autistic Art brand névre hallgató termékek – selyemsálak, uzsonnás tasakok, jegyzetfüzetek, kekszek és még sok más tárgy – megvásárlásával az autista lakóotthonokban élőket támogatja az ember. A weboldal termékei mellett legtöbbször a készítők is fel vannak tüntetve, sőt, rá is lehet keresni a nevekre, amennyiben valaki kedvenc alkotójától szeretne alaposabban bevásárolni.

Házhoz szállítást december 17-ig tudnak fogadni, a december 20–22. közötti rendelésekre személyes átvételt biztosítanak a 12. kerületi, Alkotás utcai irodájukban.
Web
Facebook

Bátor Tábor

A Bátor Tábort aligha kell bemutatni, daganatos és krónikusan beteg gyerekeket segítenek hosszú évek óta. Az viszont talán újdonság lehet, hogy menő webshopot is üzemeltetnek, ahol sok más mellett Kövesdi Dóra tervezőgrafikus által tervezett kulacsok, tornazsákok, a tábor régi molinóiból újragondolt neszesszerek, Péterfy Bori által reklámozott pólók, sapkák, a Bátor Tábor mottójával ellátott maszkok és még sok klassz designtermék kapható. A vásárlás abban segíti a Bátor Tábort, hogy súlyosan, krónikusan beteg gyerekeknek és családjaiknak nyújthassanak sorsfordító élményeket tábori, iskolai, kórházi és online programokon.

Forrás: Bátor Tábor
Forrás: Bátor Tábor

December 21-ig lehet leadni a rendelést, addig tudják biztosítani, hogy karácsonyig meg is érkezzen a kívánt ajándék.
Web
Facebook

Down Alapítvány

Horgolt és papíról készült kosárkák, kézzel festett kerámiák, állatokat mintázó bőr pénztárcák, fülbevalók, sálak és sok más kézműves termék – a webáruházban látható tárgyakat fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik. Az alapítvány egyik fő célkitűzése a felnőtt értelmi sérült emberek segített önálló életének szolgálata, támogatása.

Forrás: Down Alapítvány
Forrás: Down Alapítvány

„A Down Alapítvány különböző műhelyeiben kézműves foglalkozásokat tartanak. Az itt elkészített termékeket értékesítve tudunk alapanyagokat vásárolni ahhoz, hogy a műhelyeinkben minél több fogyatékkal élő embert foglalkoztathassunk” – írja az alapítvány. A legbüszkébbek a bőrös és a kerámiaműhelyeikre, de textil- és papírműhelyeikből is sok termék kerül ki. A 11. kerületi Lágymányosi utcában található bemutató termük, ahol – ha nem online rendel valaki – hétköznap 10–16 óra között lehet megvásárolni a leendő ajándékokat.
Web
Facebook

Fruit of Care

Az idén 12 éves Fruit of Care nevű vállalkozás Jakab Áron iparművész fejéből pattant ki azzal, hogy hozzájáruljon az értelmi vagy fizikai fogyatékkal élő emberek jövedelmének és önbecsülésének növekedéséhez, plusz ahhoz is, hogy csökkenjenek a velük szemben meglévő előítéletek. Fix és egyedi igényeknek megfelelő ajándékcsomagokat rendelhetnek tőlük cégek és magánszemélyek. A ajándékcsomagokba kézműves- és designtermékeket helyeznek el gusztán; lekvárok, kekszek, csokoládék, bor, mézeskalács. Mindezeket fogyatékos és hátrányos helyzetű emberek készítik – írják –, a vásárlással így őket, és az őket foglalkoztató civil és nonprofit szervezeteket lehet támogatni.

Forrás: Fruit of Care
Forrás: Fruit of Care

A webáruházukból 8 postázható csomagot ajánlanak. Lehetőség van egyedi igények leadására és az ajándékcsomagok személyre szabására.
Web
Facebook

Szuno

A Szuno romani nyelven álmot jelent. „Társadalmi vállalkozásunkban kollégáink naponta élik meg, hogy az álmok valóra válhatnak, ha tesznek értük” – írták megkeresésünkre. „A Szuno egy apró, határ menti zsáktelepülésen működő társadalmi vállalkozás. Munkahelyet teremtünk hátrányos helyzetű embereknek, akik szeretnének tenni családjuk, gyermekeik jövőjéért” – írják bemutatkozásukban. Termékeik között van sokféle táska, párnák, lekvárok, faliképek, karkötők, neszesszerek, naptárak; a – bájos gyermekrajzoktól a roma dekorativitású képeken át a naiv vagy art brut művészek világáig ívelő – motívumok alapját az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájában készülő gyerekrajzok adják. Ezeket festik, hímezik munkatársaik a Szuno termékekre.

Forrás: Igazgyöngy Alapítvány / Szuno
Forrás: Igazgyöngy Alapítvány / Szuno

Termékeiket december 20-ig postázzák, de Budapesten, a Nagy Diófa utcai Ficak Shopban 23-án este 6-ig elérhető még pár kenyeres zsák, levendulapárna, konyharuha, arctisztító szett és hűtőmágnes. Facebook-oldalukon érdemes elidőzni, sok munkatársuk munkája és élettörténete feltárul egy-egy bejegyzésből.
Web
Facebook

A felsorolást még bőven lehetne folytatni, ki-ki maga is rákereshet a neten. Mi még +3 fontos kakukktojást mutatunk itt be néhány szóban, akik valamiért a fentiek közé nem illenek be, de tevékenységük szellemisége miatt mégis ide kívánkoznak.

  • Előfordulhat, hogy valakinek a fentiek közül pont egyetlen termékre sincs szüksége, és amúgy sem akar tárgyakat ajándékozni, ám élményajándékkal szívesen segítene fogyatékkal élő, esetleg idős embertársain. Nekik szól az Élményalap, ahol bárki élményeket adhat ajándékba. Volt például, aki hallássérülteket hívott meg a Tropicariumba; volt, aki fogyatékos gyerekeket nevelő családot hívott meg az otthonába, ahol sok állattal él; volt, aki falmászást, más pedig tapintható túrát ajánlott fel vak fiataloknak. A kezdeményezés országos, és minden megvalósítható ötletnek nagyon örülnek.
  • Ha valaki jó ügyet támogatna, és annak lenne a követe, akkor itt a helye. A jóügyekért.hu csak az adományok közvetítésében vesz részt, az adományok közvetlenül az aktuális Jó ügy gazdájához jutnak el. Az egész sokkal kevésbé bonyolult, mint aminek látszik. (Nem ők az egyetlen követes adománygyűjtő civil szervezet, érdemes feltúrni a netet.)
  • Meseposta – ez egy olyan találmány kisgyerekes (kb. 4–11 éves korig) családoknak, amelynek esetében nem érti az ember, hogy nem létezett ilyen már sokkal korábban. Nemcsak az ünnepekre szuper egy ilyen interaktív mese- és feladatcsomag, hanem karanténra vagy nagyjából bármikorra, amikor hosszabb időre a lakásba szorul a család. A lényeg, hogy fix adományért cserébe egy nagy borítéknyi Meseposta landol a postaládában. A csomagot meseterapeuta és illusztrátor állította össze, és egy történeten vezeti végig a gyerekeket, miközben feladatokat kapnak, a kezükkel ügyködhetnek, halászhatnak, tüzet rakhatnak (metaforikusan), és a végén összeáll egy mese. A szülőknek is élvezetes, és akár több napon át is játszható. Az élmény megrendelésével az Egy sima, egy fordított – Egyesület az Inklúzióért csapatát támogatja a vásárló. Ők fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő családokkal foglalkoznak, és a „sima és fordított” gyerekek találkozását ösztönzik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!