A soha el nem készülő Sagrada Familia egy toronnyal csak közelebb került a felépüléséhez

2021. december 9. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

A barcelonai Sagrada Familia székesegyházról úgy tartják, hogy sohasem készül el, hiába építik már több mint száz éve. A végtelenhez egy lépéssel mégiscsak közelítettek az építők, mert a szecessziós stílusban épült templom 18 tervezett tornyából most felavatták a kilencediket.

A Szűz Máriáról elnevezett torony a tervező, Antoni Gaudí kriptája fölött magasodik. Az 1882 óta folyamatosan épülő templom tornyai közül 138 méterével ez lesz a második legmagasabb, írta az MTI.

A Sagrada Familia székesegyház, kilencedik tornyán látható a csúcsdísz – Fotó: Joan Valls/Urbanandsport/AFP
A Sagrada Familia székesegyház, kilencedik tornyán látható a csúcsdísz – Fotó: Joan Valls/Urbanandsport/AFP

A torony tetejét díszítő 12 ágú csillag rozsdamentes acélkeretbe foglalt üvegből készült, súlya 5,5 tonna, átmérője 7,5 méter. Elkészítésének költsége 1,5 millió euró (548 millió forint) volt. Az avatáson szentmisét celebráltak, amelyen levetítették Ferenc pápa videóüzenetét.

A pápa szólt a szeret, a testvériség és a figyelem hétköznapi gesztusainak fontosságáról a hátrányos helyzetben lévők felé, valamint figyelmeztetett a kiváltságos helyzetben lévők szerepére és a társadalmak felelősségére a szegények és a kirekesztettek helyzetének javításában.

A nyilvánosság számára egyelőre nem látogatható új torony átadásával a város jelképének számító székesegyház 75 százaléka elkészült. A jelenlegi tervek szerint befejezése 2032-re várható, 150 évvel azután, hogy letették az alapkövet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!