Meghalt Kóbor János, az Omega frontembere

Legfontosabb

2021. december 06. – 11:18

Meghalt Kóbor János, az Omega frontembere
Kóbor János énekes az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 8-án.

Másolás

Vágólapra másolva

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. Időközben a zenekar menedzsere, Trunkos András megerősítette a koronavírus-érintettséget is: „Mecky haláláról egyelőre annyit tudok elmondani, hogy a koronavírus és annak következményei miatt ment el” – nyilatkozta.

Kóbor Budapesten született és nőtt fel, első zenekarát még gimnáziumban alapította, majd egy-két kisebb formációt megjárva megalapították az Omegát 1960-ban. Kezdetben inkább nyugati dalok feldolgozásából állt a zenei repertoár, és megfordult még énekesként Benkő László és Koncz Zsuzsa is. Volt egy építészmérnöki diplomája is, amit a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett, de állítása szerint soha egy percet sem dolgozott építészként. A Mandinernek adott 2021-es interjújában így fogalmazott arról az egyetlen munkanapjáról, amelyet egy építészirodában töltött el:

„Első nap bementem, farmerben, az érettségi zakómban, meg az átlagnál azért hosszabb hajjal. Normálisan fogadtak, majd valamelyik komoly ember közölte velem a nap végén, hogy még egyszer ilyen bohém kinézettel ne jöjjek be. Kétszer jártam ott. Először és utoljára.”

Kóbor végül teljesen áttért az énekre, és részt vett az Omega mind a 17 albumának elkészítésében. A legutolsó album 2020-ban jelent meg Testamentum címmel. Kóbor azon kevés sikeres magyar előadók közé tartozik, aki a teljes pályáját egyetlenegy zenekar tagjaként töltötte ki, és csak elvétve bukkant fel itt-ott vendégelőadóként. A fellépések mellett egyébként dolgozott zenei rendezőként, vezetett kiadót, és alapított egy hangberendezés-kölcsönző céget is.

Pályája során megkapott szinte minden fontosabb állami kitüntetést. Az Omega tagjaival megosztva 1987-ben a Liszt Ferenc-díjat, majd 2013-ban a Kossuth-díjat is. 1995-ben Kóbor a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is megkapta, 2013-ban pedig Budapest díszpolgárává avatták. Kóbor kétszer házasodott, az első házasságából egy fia született, a második házasságából pedig egy lánya.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!