Világörökségi védelmet kértek a berlini techno zenére

2021. december 5. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Német techno DJ-k az UNESCO világörökségi státuszát kérik a berlini techno zenére, a német újraegyesítés korszakát meghatározó zenék védelme érdekében, írja a Guardian.

A berlini Love Parade fesztivál alapítói, techno DJ-k és a nagyobb berlini klubok vezetői szerint az ENSZ-szervezet támogatása létfontosságú a zenei műfaj jövőjének biztosításához. A techno a '80-as évek második felétől vált népszerűvé a német fővárosban, a város újraegyesítése után a Kelet-Berlinben lévő elhagyatott bunkerek, erőművek és gyárak tele voltak a mindkét oldalról érkező, szabadságukat ünneplő technokedvelőkkel. Az olyan klubok mint a Tresor vagy a Berghain szinte zarándokhelynek számítanak a műfaj kedvelői körében.

Az elmúlt években azonban sok korábban meghatározó klubot zártak be, a belső kerületek ott is, mint sok nagyvárosban, rendkívül felértékelődtek, a lakosság jelentős része kicserélődött, az ingatlanokat pedig befektetők vásárolták fel. A koronavírus-járvány sem tett jót az ilyen helyeknek, drámaian csökkent a forgalmuk.

A világörökségi védelemért lobbizó kör szerint a berlini klubélet és a techno szervesen hozzátartozik a város imázsához, ami turisztikai szempontból se elhanyagolható. Szerintük ha a berlini techno megkapná a világörökségi védelmet, akkor az állami támogatások és más források segítségével biztosítva lenne a jövőjük. Ráadásul az UNESCO védettségét élvező ingatlanokra szigorúbb városrendezési szabályok vonatkoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!