Meghalt Stephen Sondheim zeneszerző, a West Side Story dalszövegírója

2021. november 27. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

91 éves korában meghalt Stephen Sondheim zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alakja. Ügyvédje azt mondta a New York Timesnak, hogy Sondheim a Connecticut állambeli Roxburyben lévő otthonában halt meg pénteken.

A BBC szerint Sondheim nyolc Grammy- és kilenc Tony-díjat kapott, emellett Oscar- és Pulitzer-díjas zeneszerző volt.

Az 1930. március 22-én született Sondheim első Broadway-musicaljét kilencévesen látta. Az ötvenes években kezdte pályafutását, legismertebb darabjai között szerepel az Egy nyári éj mosolya, a Sweeney Todd, a Társaság és a Vadregény, írja az MTI. Ő írta annak idején a Leonard Bernstein által komponált West Side Story dalszövegeit is. A West Side Story 1957-ben kezdett a Broadwayen, ahol több mint 700-szor adták elő, az 1961-es filmváltozat pedig tíz Oscart nyert el.

Ehhez hasonlóan legsikeresebb musicaljeit meg is filmesítették, így például 2007-ben Johnny Depp főszereplésével a Sweeney Toddot, 2014-ben pedig Meryl Streep főszereplésével a Vadregényt. A West Side Story újabb filmes adaptációja pedig decemberben kerül a mozikba.

Sondheim 2015-ben a Medal of Freedom kitüntetést kapta meg Barack Obama amerikai elnöktől – Fotó: Nicholas Kamm / AFP
Sondheim 2015-ben a Medal of Freedom kitüntetést kapta meg Barack Obama amerikai elnöktől – Fotó: Nicholas Kamm / AFP

80. születésnapja alkalmából 2010-ben róla neveztek el egy színházat a Broadwayen, 2020-ban pedig Londonban érte ez a megtiszteltetés.

Bill de Blasio New York-i polgármester a Twitterén méltatta Sondheim tehetségét. Szerinte a zeneszerző fantasztikus világokat és karaktereket alkotott, de minden történetének mélyén ott volt ő maga, egy New Yorkban született fiú, aki legendává vált. „A Broadway egyik legfényesebb csillaga hunyt ki ma. Nyugodjék békében” – írta.

Anna Kendrick amerikai színésznő és énekesnő „lesújtó veszteségnek nevezte” Sondheim halálát. „Karrierem egyik legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy előadhattam munkásságát” – olvasható Twitter-üzenetében.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!