Az Artisjus csak most kezdi figyelembe venni a Youtube vagy a Spotify lejátszásait

2021. november 24. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen komoly jogdíjkezelési hiányosságra hívta fel korábban a figyelmet a Lángoló. A cikkükből kiderült, hogy a szerzői jogdíjakat kezelő magyarországi szervezet, az Artisjus egészen mostanáig nem vette figyelembe az itthon is meghatározónak számító zene-streamingszolgáltatásokat, helyette még mindig a dalletöltések arányát számítják bele abba az összegbe, amit a gépzenei elhangzások és magánmásolások után kifizetnek minden évben a zeneszerzőknek. Vagyis hiába használják már itthon is többségében az olyan felületeket, mint a Spotify, az Apple Music vagy a Youtube, az Artisjus inkább olyan alig ismert letöltős oldalakat preferál, mint a Dalok.hu.

Mondani sem kell, hogy a modern digitális zenefogyasztásnak már hosszú évek óta szerves része a steaming, éppen ezért egészen hihetetlen, hogy az Artisjus ezeket a platformokat egészen eddig egyszerűen nem számította bele a jogdíjkiosztásba.

A Lángoló cikkére az Artisjus a veszprémi Music Hungary konferencián reagált, majd később megerősítették, hogy 2021 utolsó negyedévétől már a Spotify, a Youtube és az Apple Music is beleszámít a jogdíjfelosztásba. Hogy ez miért csak most történt meg, amikor ezek a felületek hosszú évek óta népszerűek és elérhetőek itthon is, arra az Artisjus szóvivője az alábbit nyilatkozta a Lángolónak:

Az adatfeldolgozási munka méretét úgy lehet érzékeltetni, hogy míg egy rádiócsatorna negyedéves műsora kb. 30 ezer elhangzási sort jelent, addig egyetlen negyedévnyi YouTube adat 9,5 milliárd elhangzási sor – tehát olyan, mintha 320 ezer rádiócsatorna adatait dolgoznánk fel.

Emiatt csak mostanra sikerült eljutni oda az Artisjusnak a többévnyi informatikai fejlesztéssel, hogy ezeket a platformokat is vizsgálni tudják rendesen a jogdíjakkal kapcsolatban. Annyit lehet még tudni, hogy a szerzők egészen 2019 második negyedévéig visszamenőleg kaphatnak majd jogdíjat a felsorolt streamingszolgáltatóknál található lejátszási adatok alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!