Sosem fizettek még annyit latin-amerikai műalkotásért, mint most Frida Kahlo egyik önarcképéért

2021. november 17. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

34,9 millió dollárért, vagyis több mint 11 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy argentin üzletember Frida Kahlo egyik utolsó, Diego y yo (Diego és én) című önarcképéért, amely ezzel a valaha volt legdrágább latin-amerikai műalkotás lett. Korábban Kahlo egykori férjének, Diego Riverának egy festménye tartotta a rekordot, ezt 2018-ban 9,76 millió euróért vették meg – írja a BBC.

A New York-i Sotheby's aukciós házban árverésre bocsátott Diego y yo című festmény Kahlo egyik utolsó önarcképe, melyen a könnyező festőművész szemöldöke fölött kicsiben ott van a férje, Rivera is. A Sotheby's a keddi aukció előtt azt írta az alkotásról, hogy az eddig árverésre bocsátottak közül ez az egyik legfontosabb Kahlo-mű. A festmény utoljára 1990-ben cserélt gazdát, akkor 1,4 millió dollárt fizettek érte egy aukción.

Fotó: Ray Tang / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fotó: Ray Tang / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A festményt egy argentin üzletember, Eduardo F. Costantini vette meg, aki ingatlanfejlesztői tevékenysége mellett a művészvilág számára is jó ideje ismerős lehet már. Costantini 1995-ben alapítványt hozott létre, hogy népszerűsítse a kultúrát Buenos Airesben, 2001-ben pedig több mint 220 nemzetközileg is ismert latin-amerikai műalkotást adományozott a Buenos Aires-i Latin-amerikai Művészetek Múzeumának (MALBA), melynek egyébként ő az alapítója és elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!