Meghalt Bitó László

2021. november 15. – 10:36

frissítve

Meghalt Bitó László
Bitó László a Magyar Szolidaritás Mozgalom civil országértékelő tanácskozásán 2012-ben – Fotó: MTI / Kovács Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

87 éves korában meghalt Bitó László, írja a HVG. Bitó a glaukóma kezelésében áttörést jelentő gyógyszer kifejlesztése mellett íróként is jelentős életművet hagyott hátra.

Bitó László fiatalon orvosnak készült, az álmait azonban keresztülhúzta az, hogy a kitelepítés után munkaszolgálatosként kellett dolgoznia a komlói szénbányában. Az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjének az építését, majd a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait. A '90-es évekig az Egyesült Államokban élt.

Orvoskutatóként a szem öregedésével foglalkozott, a nevéhez fűződik a 2002-ben az év gyógyszerének választott Xalatant, amely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi.

2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést. Hazaköltözése után több regényt írt, publicisztikái, esszéi rendszeresen jelentek meg a magyar sajtóban. Első kötetében az 1956-os élményeit dolgozta fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!