Meghalt Dean Stockwell színész

2021. november 9. – 09:36

Meghalt Dean Stockwell színész
Dean Stockwell a Kék bársony című David Lynch-filmben – Fotó: De Laurentiis Entertainment Group / Collection ChristopheL via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

85 éves korában meghalt Dean Stockwell amerikai színész – írja a Deadline.

Stockwell már gyerekkora óta színészkedett, hétéves korában már a Broadwayen szerepelt, a negyvenes években Frank Sinatra és Gene Kelly mellett játszott az Anchors Aweigh című filmben.

Fiatal felnőttkorában a Leopold–Loeb-gyilkosságot feldolgozó Compulsion egyik főszereplőjeként visszatért a Broadwayre, a darab filmváltozatáért megkapta a legjobb színész díját az 1959-es cannes-i filmfesztiválon.

Stockwell a nyolcvanas években már készen volt arra, hogy visszavonuljon a színészettől, kiváltotta az ingatlanos engedélyét, és már összepakolta a családot, hogy elköltözzön Hollywoodból, amikor egy barátja, Harry Dean Stanton rávette, hogy szerepeljen a Párizs, Texas című Wim Wenders-filmben. A szerep aztán újabbakat hozott neki az évtizedben, szerepelt a Kék bársonyban, a Dűnében és a Keresztanya című filmben is, az utóbbiért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra jelölték.

Stockwell a Kék bársonyban:

Stockwell leghíresebb szerepe talán a Quantum Leap – Az időutazó című tévésorozatban volt Scott Bakula mellett. Ezért négy Emmy-díjra jelölték.

2015-ben végleg visszavonult a színészettől, és a teljes neve alatt, Robert Dean Stockwellként festett.

(Deadline)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!