Vasárnap környezetvédelmi kisfilmpremier a Telexen!

2021. november 5. – 18:58

frissítve

Vasárnap környezetvédelmi kisfilmpremier a Telexen!
Fotó: Climate Chronicles

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexen az olvasóink már láthattak egy egész estés természetfilmet, vasárnap pedig egy fiatal, a környezetvédelemért elkötelezett filmes csapat első munkáját nézhetik meg nálunk. A Kihasználva című kisfilm egy szerbiai környezeti konfliktust mutat be a meglehetősen védtelen és eszköztelen vidéki kisemberek szemszögéből.

A Climate Chronicles alkotói, Seres Flóra, Bessenyei Gábor és Tari Péter a nyugat-szerbiai Loznica vidékére visznek el bennünket, ahol egy ausztrál bányavállalat, a Rio Tinto óriási területű, a helyiek földterületeit is felzabáló lítiumbányát akar nyitni.

A vállalat és azt támogató kormányzat nem sok információt oszt meg az érintett lakosokkal a várható környezeti hatásokról és a kitermelésről, miközben egyre több eszközt bevetnek, hogy a lakosok hátrahagyják otthonukat. Azt már a bánya előkészítő munkái is megmutatták, hogy a környezet nem marad érintetlen, kutak és források apadtak el. Dávid és Góliát küzdelmeiből ritkán kerül győztesen az előbbi, de néhány dühös helyi lakos a végsőkig ki fog tartani.

Filmpremier november 7-én vasárnap 16.30-kor a Telexen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!