Meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado Campeol

2021. október 31. – 12:11

Meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado Campeol
Fotó: Foodcollection GesmbH / foodcollection / foodcollection via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenhárom éves korában meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado Campeol, akinek éttermében, az Alle Beccheriében találhatták fel a világhírűvé vált desszertet az 1960-as évek végén. Maga a desszert – kávéba mártott piskóta és mascarpone – 1972-ben került fel az étterem étlapjára, onnantól kezdve pedig villámgyorsan meghódította a világot az észak-olasországi Veneto tartomány határait átlépve, írja a BBC és a La Repubblica.

Campeol haláról Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia is megemlékezet, aki szerint a város (Treviso) az étel- és borvilág egy újabb nagy csillagát vesztette el.

A legenda szerint az étterem egyik szakácsa, Roberto Linguanotto véletlenül készítette el a tiramisut, amikor épp vaníliafagylaltot kart csinálni. Linguanotto véletlenül mascarpone sajtot ejtett egy tálba tojás és cukor mellé, és amikor úgy találta, hogy a keverék meglehetősen finom, beszámolt a felfedezésről Campeol feleségének, Alba Di Pillónak.

Magát a desszertet ők ketten fejlesztették ki a kávé, a babapiskóta és a kakaópor hozzáadásával, ám mivel az étterem Campeolé volt, a későbbi dicsőség nagy része is az övé lett. A desszert receptje először 1981-ben jelent meg nyomtatásban, azóta pedig Olaszország egyik leghíresebb édessége lett.

A tiramisu eredetének kérdését természetesen önmagában az is bonyolítja, hogy Campeolt úgy tartják a desszert atyjának, hogy nem is ő, hanem az éttermének egyik szakácsa, illetve saját felesége kísérletezte ki az állítólagos végleges verziót.

Egyesek egészen az 1800-as évekig eredeztetik vissza a tiramisu történetét, de Sienától Piedmontig elég sok hely szeretné magának tudni a világhírű édességet. Szintén magáénak mondja a receptet Olaszország északkeleti sarka, Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol állítólag már az 1950-es években felszolgálták azt, míg megint mások szerint már 1891-ben is volt említés Pellegrino Artusi könyvében egy hasonló süteményről, igaz, abban a mascarpone helyén vaj(as krém) szerepel. De olyan verzió is ismert, miszerint az 1670-1723 között élt III. Cosimo Medici nagyherceg sienai látogatásának tiszteletére találták fel a süteményt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!