343 millió forintos állami támogatást kapnak az Elk*rtuk alkotói, a Dűne 8 milliárdot

2021. október 27. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten mozikba került Elk*rtuk című film gyártási költsége jelenleg meghaladja az 1,14 milliárd forintot, amihez az alkotók 343 millió forint társasági adókedvezményes, azaz közvetett állami támogatást vehetnek igénybe – derül ki a Nemzeti Filmiroda nyilvántartásából, amit a Napi.hu vett észre.

Mivel a gyártók eddig 774 millió forint elköltését igazolták májusig három részszámlával, eddig ennek a 30 százalékát, vagyis 232 millió forint állami támogatást használhattak fel.

A sport vagy filmek támogatását cégek nyújtják, amelyek ezért társaságiadó-kedvezményre, illetve adójóváírásra jogosultak, így az adójuk nem az államkasszába, hanem a filmgyártókhoz kerül.

A film négy nap alatt 63 millió forint bevételt hozott, Kálomista Gábor producer elmondta, hogy közvetlenül nem kapott állami támogatást, hanem saját forrásból, hitelből és céges forrásokból állt össze a költségvetés.

A filmet eredetileg 800 millió forintból akarták forgatni, de a büdzsé később kibővült. Kálomista úgy reagált, ez a támogatás mindenkinek jár Magyarországon, az itt forgatott Dűne például 8 milliárdnál is több taopénzt könyvelhet el. Helmeczy Dorottya társproducer részletezte, hogyan működik a közvetett támogatás:

„A közvetett támogatás úgy működik, hogy miután elköltöttük a film teljes büdzséjét, elkészítettük a részletes költségelszámolást, és az átment egy nagyon szigorú ellenőrzésen, tehát a film elkészülte után, nagyjából fél évvel érkezik meg a teljes támogatás. A filmek nagy összegű előfinanszírozással készülnek.”

A filmről szóló kritikánkat ebben a cikkben olvashatja. Kálomista Gábor pedig ebben a videóban beszélt a Telexnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!