Vasárnap kezdődik a Jancsó Miklósról több eseménnyel is megemlékező Budapesti Őszi Fesztivál

2021. szeptember 26. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kezdődik az idei, megújult Budapesti Őszi Fesztivál, amelyre ezúttal több mint százötven programmal készülnek a szervezők. A fesztivál több eseménnyel is megemlékezik a 2014-ben elhunyt, éppen 100 éve született Jancsó Miklós filmrendezőről, a rendezvény vasárnapi nyitókoncertjével is neki állítanak emléket a Városmajori Szabadtéri Színpadon – írja az MTI.

A filmrendező személyét és szellemiségét idézi meg előadásokkal, beszélgetésekkel, vetítéssel a Freeszfe Egyesülethez kötődő FreeSzemle a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a munkatársak visszaemlékezése a FUGÁ-ban. Az Örkény Színház dupla bemutatót tart Bodó Viktor és Kovács D. Dániel rendezésében, a Rumbach utcai zsinagógában pedig Mészöly-estet ad Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveit mutatja be a Metrum Ensemble, a Sound Collective pedig Dukay Barnabást ünnepli.A kerületi összefogás keretében összesen négy kerületben lesznek helyi jellegzetességekre építő programsorozatok:

  • az I. kerületben a #szellemóriásokvára elnevezésű rendezvények a korszakos zsenik művészetét idézik fel,
  • a II. kerületben a #margitköz a Margit körút sokáig kihasználatlan tereit tölti meg élettel,
  • a VIII. kerületben az #ezerhangújózsefváros a multikulturális hagyományokat és törekvéseket mutatja be,
  • míg a XI. kerületben az #ablakabartókra új perspektívákat nyit és határátlépésekre hív.

A 700 éve elhunyt Dante műveit Hegymegi Máté rendezése, Gyabronka József monodrámája, Nádasdy Ádám előadása, és az olasz NoGravity fizikai illúziószínháza idézi meg. Emellett először lesz Magyarországon látható Schilling Árpád zágrábi rendezése, Néder Panni berlini előadása és Fehér Ferenc Hannoverben készült koreográfiája, de az amerikai-kanadai Viano Kvartett is első alkalommal mutatkozik be a magyar közönségnek.

A 20. UH Fest, az V. Tantermi Színházi Szemle a Jurányi Házban és az OISTAT magyar központjának látványtervezői kiállítása a margitszigeti Palackozóban is a fesztivál keretében valósulnak meg, de a Határtalan Design című kiállítást a Kiscelli Múzeumban, valamint a (D)open your move című, az urban dancet és a kortárs táncot egyesítő előadást a Trafóban is így rendezik meg. A fesztivál programján szerepel továbbá a Budapest100 a Bartók Béla úton és az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál a Rákóczi téri Csarnokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!