Meghalt Baksa-Soós János, a Kex egykori frontembere

2021. szeptember 25. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

73 éves korában elhunyt Baksa-Soós János zenész és képzőművész, a Kex zenekar egykori frontembere, írja a Magyar Narancs.

A budapesti születésű Baksa-Soós a '60-as évek végén alapította a Kex együttest, amely mindössze 1969 és 1971 között volt aktív. A Kex ugyan mindössze egy kislemezt vett fel, illetve a rádió négy számukat, mégis komoly kultusza lett a zenekarnak a versfeldolgozásait és performatív fellépéseik miatt. Aztán Baksa-Soós 1971-ben a hatóságok állandó zaklatásai miatt az NSZK-ba disszidált, és a tagok hiába próbálták egyben tartani az együttest, végül feloszlottak. Németországban grafikát, festészetet és szobrászatot tanult, majd 1978-ban Berlinben telepedett le.

A Kex története során megfordult a zenekar környékén többek között Hobo, Kisfaludy András, Babos Gyula, Somló Tamás, Závodi János, illetve Cseh Tamás első fellépése is egy Kex-koncert szünetében volt. Baksa-Soósnak az elmúlt évtizedekben több kiállítása is volt Magyarországon, két éve pedig a Qualitons rockzenekar dolgozta fel az együttes életművét Kexek címmel.

Fia, Baksa-Soós Attila író, zenész és költő egy 9 évvel ezelőtti saját verssel búcsúzott édesapjától a Facebookon:

Kövess minket Facebookon is!