Felmondott a Dívány szerkesztőségének nagy része főszerkesztőjük távozása után

2021. szeptember 21. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges felmondásról ír a Média 1 az Indamedia-csoport egyik kiadványánál, a Díványnál: információik szerint a női magazin munkatársainak jelentős része felmondott azután, hogy a főszerkesztő, Csonka Balázs távozik onnan. Helyét októbertől Kitzinger Szonja, az Index főszerkesztő-helyettese veszi át.

Hogy miért kellett távoznia a főszerkesztőnek, és hogy miért álltak fel ezek után többen, arról egyelőre nincs hivatalos információ. Ziegler Gábor, az IndaMedia társtulajdonosa a Telex megkeresésére külön nem kívánta kommentálni a híreket, későbbre azonban sajtóközleményt ígért a témában.

A díványosok távozásának miértjéről a magazin ügyvezető igazgatója, Burányi Róbert sem adott tájékoztatást megkeresésünkkor, ám azt megerősítette, hogy Csonka Balázs felállása után „még páran jelezték”, hogy elhagyják a szerkesztőséget. Arra a kérdésünkre, hogy többen maradnak-e a szerkesztőségben, mint ahányan elmennek, azt válaszolta: „Néhányan maradnak, néhányan elmennek.” A Telex úgy tudja, a Dívány szerkesztőségének döntő többsége távozik a következő hetekben, csak pár szerző marad, maradt a lapnál.

A szerkesztőség egyik munkatársa, Milanovich Dominika pszichológus a Facebook-oldalán köszönt el a laptól. Bejegyzésében azt írta, a főszerkesztő-váltással nem lát elég garanciát arra, hogy továbbra is meg tudja őrizni a függetlenségét, szakmai integritását. „A Dívány élére olyan ember érkezik, aki főszerkesztő-helyettesként komoly szerepet vállalt az új Index felépítésében – ebből arra következtettem, hogy értékrendünk, világlátásunk, újságírásról alkotott elképzeléseink nehezen egyeztethetők össze. Jelenleg még a felmondási időmet töltöm, de hamarosan jelentkezem, hogy hol lehet októbertől olvasni tőlem. Jó hír lesz.”

A cégcsoport délután juttatta el hozzánk közleményét, ebben azt írják, „Csonka Balázs, a Dívány főszerkesztője 2021. szeptember 1-jén adta be felmondását, melyet előzetesen már jelzett a lapvezetésnek, kellő időt biztosítva ahhoz, hogy időben gondoskodni lehessen utódjáról. Úgy tudjuk, Balázs más területen szeretné folytatni karrierjét. Helyét – ahogy arról szeptember 2-án közleményben is tájékoztatást adtunk – október 1-től Kitzinger Szonja veszi át. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ezt követően a Dívány öt szerkesztőségi munkatársa és egy fotós-videós szerkesztő-újságíró döntött úgy, hogy máshol folytatja a munkát. A távozó kollégák jelenleg a felmondási idejüket töltik, az átadás-átvétel folyamatos, és októbertől az új főszerkesztő irányítása mellett dolgozik tovább a Dívány szerkesztősége.”

A Telex.hu szerkesztőségének tagjai tavaly július végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni. Kattintson ide, támogassa ön is a független sajtót és a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!