Meghalt Póka Egon

2021. szeptember 15. – 14:16

frissítve

Meghalt Póka Egon
Póka Egon, a Vadászat című album zeneszerzője a Vadászat – Hobo és Bandája koncerten a debreceni Csokonai Színház nagyszínpadán 2012. december 19-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvannyolc éves korában meghalt Póka Egon basszusgitáros, a Hobo Blues Band és a P. Mobil egykori tagja, a Póka Egon Experience vezetője – értesült a Telex.

Póka Egon Benedek 1953-ban született Budapesten. A gimnázium alatt játszott Radics Béla Tűzkerék nevű együttesében, játszott Zoránnal a Metróban és Horváth Charlie-val az Olympiában is. A hetvenes évek végén a Hobo Blues Band tagja lett, majd miután onnan kilépett, a P. Mobilban játszott, de közreműködött Deák Bill Gyulával is több lemezen, zenei rendezőként is.

A budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója, igazgatója volt.

2003-ben Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta meg augusztus 20-án, 2019-ben megkapta az állami Máté Péter-díjat is.

A zenésztől Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán búcsúzott egy közös kép kíséretében. „A zene marad. Isten veled, Barátom!” – írta a kormányfő bejegyzésében.

Szintén a Facebookon búcsúzott Karácsony Gergely. A budapesti főpolgármester ezt írta: „Elment a zenész, aki magyar műfajjá tette a bluest is. Póka Egon fontos és sokszínű alakja volt a magyar zenei világnak, halála nagy veszteség kultúránknak. Együtt érzek családjával, barátaival, tisztelőivel. Isten nyugosztalja”.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!