Meghalt Norm Macdonald komikus

2021. szeptember 14. – 22:56

frissítve

Meghalt Norm Macdonald komikus
Norm Macdonald 2011-ben – Fotó: Ethan Miller / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

61 éves korában meghalt Norm Macdonald amerikai komikus, színész, író. Macdonald rákos beteg volt, amit évekig titokban tartott.

Macdonald Magyarországon kevésbé ismert figura, de az arcával és a humorával lehetett találkozni: a magyar tévében is ment a Norm Show nevű sorozat, amiben ő alakította a főszereplő jégkorongost, akit közmunkára ítélnek. Macdonald a kilencvenes években tűnt fel mint a Roseanne című sorozat írója. Onnan bekerült a legendás szkeccsműsorba, a Saturday Night Live-ba, először íróként, majd szereplőként is.

1998-ban kirúgták a műsorból. A komikus szerint azért, mert O. J. Simpson perével, pontosabban annak végeredményével viccelődött („Végre hivatalos: a gyilkosság legális Los Angelesben!”), ami szálka volt az műsort sugárzó NBC egyik vezetőjének Don Ohlmeyernek a szemében. Ohlmeyer egyébként Simpson személyes barátja volt, de az igazgató később azt nyilatkozta, hogy Macdonaldot azért kellett kivenni a műsorból, mert alacsony volt a nézettsége.

Az SNL után készült el a Norm Show, Macdonald pedig felbukkant filmekben is: Adam Sandler barátjaként több produkciójában, többek között a Billy Madisonban is feltűnt, de Milos Forman rendező belerakta a Larry Flynt, a provokátor és az Ember a Holdon című filmjeibe is. Később visszatért a Saturday Night Live műsorába, ahol többek között Burt Reynoldsot is utánozta, elég emlékezetesen.

A karrierje végén már főleg szinkronszerepeket vállalt, de 2018-ban kapott egy saját beszélgetős műsort, vagyis inkább egy talk show paródiát a Netflixtől (Norm Macdonald Has a Show), novemberben pedig még egy amerikai stand-up-fesztiválon kellett volna fellépnie.

Az amerikai komikusok és színészek szomorúan emlékeztek Macdonaldra, akit az egyik legjobb komikusnak tartottak a sajátos viccmesélése és egyedi humora miatt. Gyászolta Jim Carrey, Conan O'Brien, Jon Stewart, és Seth Rogen is.

(Variety)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!