Meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa

2021. augusztus 24. – 18:42

frissítve

Meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa
Charlie Watts – Carsten Rehder / dpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanéves korában meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa – írja a BBC.

„Mérhetetlen szomorúsággal jelentjük be Charlie Watts halálát. A mai nap folyamán békésen, családja körében hunyt el egy londoni kórházban. Nagyra becsült férj, apa és nagyapa volt, és generációjának egyik legnagyobb dobosa” – áll az ügynöke, Bernard Doherty által közzétett közleményben.

A Rolling Stones néhány hete jelentette be, hogy Charlie Watts egészségügyi problémák miatt nem tud részt venni az együttes szeptemberben kezdődő amerikai turnéján. Azt nem közölték, hogy Wattsot milyen egészségügyi problémával kezelték. 2004-ben torokrákot diagnosztizáltak nála, amelyből később teljesen felépült.

Charlie Watts 1941. június 2-án született Londonban. Zenei pályafutása klasszikus alapokról indult, swinget és dzsesszt is dobolt londoni klubokban. Az egyik ilyen helyen, az Ealing Jazz Clubban 1962 tavaszán találkozott Mick Jaggerrel, Brian Jonesszal és Keith Richardsszal, a Rolling Stones alapítóival. Watts csak hónappal később, 1963 januárjában csatlakozott az alakulóban lévő együtteshez.

Charlie Watts és Keith Richards 1964-ben – Fotó: GEORGES CHEVRIER / INA / INA VIA AFP
Charlie Watts és Keith Richards 1964-ben – Fotó: GEORGES CHEVRIER / INA / INA VIA AFP

Watts nem csak a doboláshoz értett, végzett grafikus is volt, és ő készítette néhány korai lemezük, például a Between the Buttons lemezborítóját is. Wattsot gyakran Keith Moon (The Who) és Ginger Baker (Cream) mellett a rockzene első számú dobosaként tartották számon.

Watts szerint kezdetben a Rolling Stones „fekete amerikai zenét” játszott, de aztán hamar kialakult a saját, jellegzetes hangzásuk, ami minden idők egyik legsikeresebb brit rockzenekarává tette őket. Több mint 60 évig maradt az együttesben, Jagger és Richards mellett sokan őt tartották a zenekar legmeghatározóbb tagjának.

A Daily Mirror úgy jellemezte Wattsot, hogy a Rolling Stonesban ő volt a „nyugalom szigete” a színpadon és azon kívül is. Míg a zenekar többi tagja körül folyamatosak voltak a botrányok, addig ő csendben, több mint 50 éven át tartó házasságban élt feleségével, Shirley Shepherddel a vidéki otthonukban. A függőségek azonban őt sem kerülték el, az 1980-as években alkohol- és heroinfüggősége miatt kezelték, de elmondása szerint sikeresen le is szokott ezekről a szerekről.

A Rolling Stone magazin 2016-ban minden idők 12. legjobb dobosának választotta meg. Tíz évvel korábban a Modern Drummer magazin a Modern Drummer Hall of Fame-be szavazta be.

A Beatles dobosától, Ringo Starrtól Elton Johnig a zenei világ legnagyobb alakjai emlékeztek meg Wattsról, és nyilvánítottak részvétet. „Nagyon szomorú nap. Charlie Watts volt a legjobb dobos. A legstílusosabb ember, és olyan ragyogó társaság. Őszinte részvétem Shirley-nek, Seraphinának és Charlotte-nak. És természetesen a Rolling Stonesnak” – üzente Twitter-oldalán Elton John Watts feleségének és gyerekeinek. „Watts minden idők egyik legnagyobb rockdobosa, és egy igazi úriember volt. Részvétem a családjának és a zenekarnak” – írta Byran Adams.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!