Busz- és villamosmegállókban olvashatunk novellákat a reményről és kiútkeresésről

2021. augusztus 18. – 12:27

frissítve

Busz- és villamosmegállókban olvashatunk novellákat a reményről és kiútkeresésről
Fotó: Kádár Andrea / Jcdecaux

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedjére is kihirdették a JCDecaux novellapályázatának nyerteseit, akiknek alkotásai a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek olvashatók országszerte. Az Álljon meg egy novellára! irodalmi verseny a járványhelyzet miatti kényszerszünet után 2021-ben új lendületet kapott, idén több mint háromezer írás közül választotta ki a zsűri a 20 legjobb novellát, melyek most először nem csak a megállók plakátfelületein, hanem YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek.

A korábbi évekhez hasonlóan sok pályázat szólt

  • a szerelemről,
  • a szülő-gyermek viszonyról,
  • a személyes útkeresésről, és idén
  • a járványhelyzethez kapcsolódó élményekről is.

A zsürizésben Vecsei H Miklós Junior Príma-díjas színművész és Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese vett részt, a zsűri elnöke idén is a József-Attila díjas Grecsó Krisztián volt, aki rovatunknak, a Telextárcáknak is egyik állandó szerzője.

Az első díjat a Ha marad valami utánam című novella szerzője, F. Tóth Gergely nyerte, a második helyet az Első ajtó című írásnak ítélte a zsűri, melynek írója Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Redelle, aki 4 lány anyukájaként szabadidejében újságíróként, bloggerként tevékenykedik, harmadik helyen pedig a Szemem színei, Török Ábel alkotása végzett.

Fotó: Kádár Andrea / Jcdecaux
Fotó: Kádár Andrea / Jcdecaux

A novellapályázatnak több visszatérő shortlistese is van: 2018-ban Ecsédi Orsolya nyerte a fődíjat Lakásétterem című írásával, idén pedig két műve, a Szőr és az Apokaliptikus tréner is bekerültek a legjobbak közé. Pölczman Péter novellái szintén évről évre a zsűri kedvencei között szerepelnek: 2019-ben harmadik helyezett lett a Várandósságmenedzser című művével, és idén pedig Minden című írása fog megjelenni a plakátokon.

Idén a novellapályázat digitális kiterjesztést kap, a 20 döntős novellából podcast- és videósorozat készül Vecsei H Miklós, Kiss Flóra és Pesák Ádám színművészek előadásában, a kihelyezett plakátok pedig izgalmas AR-technológiával kelnek majd életre szeptembertől.

A Telekom idén különdíjjal színesítette a mezőnyt: a MagentaKraft mentorprogramja Párkányi Kornéliát karolta fel, akinek Online című novellájában egy autista kisfiú online oktatásra való átállásának megható története rajzolódik ki.

Lesz közönségszavazás is, ahol az egyéni kedvencre lehet voksolni a zsűri által 20 legjobbnak ítélt novella közül, ezen a linken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!