Kiborultak a dán filmesek, amiért olyan gyors tempóban kell tartalmat gyártaniuk

2021. augusztus 16. – 14:11

frissítve

Kiborultak a dán filmesek, amiért olyan gyors tempóban kell tartalmat gyártaniuk
Jelenet A gyilkosság című dán sorozatból – Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Betegszabadságon vagyok a stressz miatt, és valószínűleg nem fogok sem a filmiparban, sem általában teljes állásban dolgozni

– írta Bjørg Serup az Ekko nevű dán filmes újság hasábjain múlt héten. Serup a régió egyik díjnyertes volt, és a legújabb áldozata annak az irtózatos gyártási tempónak, ami a skandináv film- és sorozatkészítést sújtja.

Serup az Observer szerint akkor omlott össze, amikor egy csúszás miatt le kellett mondania egyik munkáját.

A sminkes csak egy azon szakemberek közül, akik hangot adtak az elégedetlenségüknek a munkatempó miatt. Pár nappal korábban 415 dán filmes írt egy nyílt levelet az ország gyártócégeinek, hogy egyszerűen annyi tartalmat kell előállítaniuk, hogy a nyomás zaklatáshoz, bullyinghoz és fenyegetésekhez tud vezetni.

A nyílt levél egyik írója, Emilie Nordentoft elmondta, hogy az Amazon, az HBO és a Netflix akkor keresletet teremtett, hogy túl lett feszítve az iparág.

„Az embereknek egyszerűen gyorsabban kell futniuk, és ha nyomás alatt vannak, akkor kiabálnak, és nem oké dolog kiabálni” – mondta a production designer az Observernek. Szerinte tudatosítani kell a cégekben, hogy a dán filmeseknek több idő kell, ők nem robotok, akik csak úgy tolják ki magukból a filmeket.

A nyílt levél ötlete egy zárt Facebook-csoportból született meg, amibe olyan stábtagok csatlakoztak, akik úgy érezték, szakmai bullying áldozatai.

A Netflix jelenleg két skandináv sorozatot gyárt, a Chosen és az Elves címűeket, nemrég fejezték be a The Chestnut Man forgatását, illetve ott készült a Loving Adults című thriller is. Az HBO idén jelentette meg az első, saját gyártású dán sorozatát, Kamikaze címmel, és az Observer szerint az Apple, az Amazon és a Disney is arra készül, hogy Dániától rendeljen sorozatot.

A dán produceri szövetség elnöke, Jørgen Ramskov azt mondta a lapnak, hogy a streamingszolgáltatók miatt teljes kapacitással készülnek a filmek. Gondok vannak a gyártással, a stáb összerakásával, egy producer szerint csak azért kellett egy forgatást eltolni egy hónappal, mert nem találtak production designert.

Meta Louise Foldager Sørensen szerint ez egy aranykor, pörög az ipar, de például a Netflix egy olyan országból jön, ahol teljesen más a munkamorál.

„Imádok a Netflixszel dolgozni, nagyon jó partnerek, de nagyon nehéznek találom megfelelni az elvárásaiknak arról, milyen gyorsan tudunk egy tévésorozatot gyártani, miközben a stáb is boldog marad”

– mondta a lapnak Sørensen.

A skandináv sorozatok iránti nagy érdeklődés nagyjából akkor alakult ki, amikor A gyilkosság, a Borgen és A híd című sorozatok nemzetközileg sikeresek lettek, a 2000-es évek végén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!