Sorozat készül az Aranybulláról, a készítők 600 milliós támogatást kaptak az NFI-től

2021. augusztus 4. – 13:15

Sorozat készül az Aranybulláról, a készítők 600 milliós támogatást kaptak az NFI-től
II. András Aranybullája a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bár februárban még úgy volt, hogy film készül az Aranybulláról (aminek a forgatókönyvét Rákay Philip írta volna), a Nemzeti Filmintézet közleménye alapján most úgy tűnik, hogy végül négy részes sorozat készül az 1222-es okiratról, de cserébe a gyártó kapott 600 millió forint támogatást, és Rákay nem rendező, hanem producer lesz.

Az 1205 és 1235 között uralkodó II. András és a nemesei között nem volt felhőtlen a viszony, ezért 1222-ben kiadta az Aranybullát, amiben (nagy vonalakban) lefektette a saját hatalmának korlátait és a nemesség jogait. Az okirat a megszületése után még évszázadokig hivatkozási alap volt alkotmányos és rendi kérdésekben. Erről készül tévésorozat Kriskó László rendezésében, a forgatókönyvet pedig Kis-Szabó Márk és Trux Béla írja. 2022 áprilisában lesz az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója, a sorozat is ebből az alkalomból készül el.

Nem csak ez a sorozat kapott támogatást: a Sebő Ferenc rendezésében készülő Táncház – egy szép történet című dokumentumfilm 27 millió forintot kapott, a Csík zenekar A fény felé című adventi műsora 7 milliót, Az erdélyi magyarok, székelyek és csángók életét és múltját kutató dokumentumfilmes, Faragó Annamária új alkotása, az Embernek farkasa pedig 45 milliót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!