Lefutott az utolsó stáblista, 23 év után véget ért a Barátok közt

2021. július 17. – 20:52

frissítve

Lefutott az utolsó stáblista, 23 év után véget ért a Barátok közt
Fotó: RTL Klub / Barátok közt

Másolás

Vágólapra másolva

A stáblista jellemzően az a pontja a filmeknek, mint ami a gyerekek számára az utolsó falat a főételből, miközben már érkezik a desszert: ha nagyon muszáj, még betolják, de inkább már kösz, nem kérnek belőle. A Barátok közt végén 23 év után, 2021. július 17-én este futott le az utolsó stáblista, és közben a képernyő baloldalán, a Rózsa bisztróból szépen-lassan, kockáról kockára elfogytak a szereplők. És valahol itt érkezett meg az érzés, hogy a sorozat, amit 1998 októberében elindítottak az RTL Klubon – és valószínűleg alig-alig van olyan felnőtt ember ma az országban, aki egy részt sem látott volna belőle – véget ért. Vigyázat, spoilerveszély!

Extra hosszú, több mint 40 perces résszel búcsúztak a szereplők és a készítők a nézőktől, egymástól és a sorozattól, amit ma már jóval kevesebben követtek, mint a kezdetekkor, vagy az első évtizedében – pedig a Barátok közt mára egy tisztességes családi szappanoperává ért be. Olyan társadalmi témákat dolgozott fel – a háttérben szakértők segítségével –, mint a családon belüli bántalmazás, a melegek előbújása, drogproblémák, az ötven év felettiek elmagányosodása vagy alkoholgondjai, és a távol élő gyermekek-unokák problémája.

Az eredeti szereplőgárdából mára csak hárman maradtak: a Berényi Miklós (papíron még, amúgy már ex-) feleségét, dr. Balogh Nórát alakító Varga Izabella, a Magdi anyus halála után megözvegyült Kertész Vilmost játszó Várkonyi András és a kicsit ügyefogyott, de mindig jólelkű Novák Lacit alakító Tihanyi Tóth Csaba. Az elköszönés valószínűleg számukra volt a legnehezebb.

Mindannyian szerepeltek a Barátok közt első, 1998-as epizódjában is, karaktereik pedig 23 év után is épp ugyanolyanok voltak, a gesztusok, a mimika, a tekintetük sem változott. Hogy ez jó-e vagy sem, és a színészi alakítást dicséri, vagy a karakterfejlődés hiányát mutatja, kívülről nehéz eldönteni, de igazából mindegy is, mert a hangsúly az utolsó részben már nem is a színészi játékon, inkább a forgatókönyvön volt.

23 évnyi Barátok közt számokban:

  • Kb. 200 ezer percbe, vagyis nagyjából 4,5 hónapba telne, ha meg szeretnénk nézni egymás után a sorozat összes, 10 457 részét
  • A forgatások alatt több, mint 72 4500 csészényi kávé fogyott a 23 év alatt
  • Kb. 1200 liternyi mosószert használtak el
  • Kb. 110 fős stáb dolgozott a sorozaton
  • A színészek egy-egy jelenetet legfeljebb két héttel a forgatás előtt kaptak kézhez

Az utolsó részben mindenki búcsúzott, de olyan töménységben, hogy azt ekkora dózisban nehéz volt befogadni. Persze, nem volt könnyű dolga a forgatókönyvíróknak, mert a tízezer epizód alatt felhalmozódott összes fontos történetszálat el kellett varrni.

Innentől pedig spoileresen: az utolsó, dupla epizód képbe helyezéssel, visszatekintéssel indult, aztán Bartha Zsoltot felpofozta az elhunyt katonaöccse özvegye, Alíz, Bartha szerelme, mert egészen odáig azt hitte, a Rékasi által alakított Bartha meghalt. A sorozat végén Bartha, a barátnője és annak kisebbik lánya, Lili, elutaznak egy ismeretlen helyre azzal, hogy soha nem jönnek vissza, mert az örök rosszfiú Barthát már annyian el akarják kapni.

A Veintraub Georginát, Gigit alakító Görgényi Fruzsina férjhez megy Várhegyi Olivérhez egy nekik szervezett meglepetés esküvőn a sorozat legendás Rózsa bisztrójában. Szép keretes szerkezetet ad a sorozatnak, hogy a legelső részben szintén a Rózsa volt a központi elem, akkor Berényi Zoltánt várták oda a ház majdani lakói, hogy megünnepeljék – csakhogy sohasem érkezett meg, mert már az első epizódban meghalt autóbalesetben.

(Apropó, ha már Berényiék: azt tudták, hogy a sorozat fő helyszíne, a Mátyás király tér 1. alatti épület a sorozat története szerint egykor árvaházként működött, és ott nevelkedtek a Berényi-testvérek, amit aztán ők újíttatnak fel az építőipari vállalatuk révén? Nevelőik pedig Kertész Vilmos és Kertész Magdolna (Vili bácsi és Magdi anyus) voltak, a házban ők kapták meg a házmesteri lakást Berényi Zoltántól, aki mindenkit beköltöztetett a házba, akinek köszönhetett valamit.)

A szertartásig még kiderül, hogy Novák Laci exfelesége, a Gyebnyár Csekka által alakított Gizi már nem lesz ott az esküvőn, mert Londonba utazik, „új élet vár”, mondja neki erre Gigi egyenesen a legendás főcímdal első sorából – de az egész epizód hasonló utalásokkal, lezárásokkal, kiszólásokkal van tele, alaposan szájba rágva, hogy ennek itt bizony vége van.

Elköszön Novák Laci is, aki a kisboltját átadja Vili bácsiéknak. Novák Amerikába utazik, a lehetőségek hazájába, mondja. Az utazás miatt ő sem vesz részt a szertartáson. A három, kezdetek óta játszó főszereplőnek, Varga Izabellának, Várkonyi Andrásnak és Tihanyi Tóth Csabának itt van az utolsó közös jelenete, amikor Balogh Nóra is berohan a kisboltba elköszönni Novák Lacitól.

„Mindannyian hiányozni fogtok”

– mondja itt Novák, két oldalára fogva régi kollégáit.

Valahol a szertartás környékén érkezünk el az érzelmi csúcsponthoz, amihez a szereplők folyamatos búcsúzása, elköszöngetése révén jutunk el, és még jól megdobja az egészet a várandós Maja (Simon Boglárka) felajánlása Selmeczi Vincééknek (Nagy Péter János): azt mondja, szeretné, ha ők nevelnék Szonjával (Bátyai Éva) a gyermekét, miután megszülte őt, mert nem tartja alkalmasnak magát erre. Vincéék amúgy ezután megtudják, hogy hosszú próbálkozás után megfogant a babájuk. Az esküvőn megható beszédet mond Várhegyi Olivér (Szabó Máté) lánya (Jakab Ada), amit Novák Laci és volt felesége, Gizi együtt néznek a reptéren – itt ugyanis hogy, hogy nem, összetalálkoznak, mert mindkettejüknek akkortájt indul a gépe. Kettejük között végig van valami kimondatlan feszültség, ami nem igazán meglepő, mert Laci pár ezer résszel ezelőtt megcsalta a feleségét – de végül ez feloldódik egy öleléssel.

Balogh Nóra kezét végre tényleg megkéri Somogyi Levente (Karalyos Gábor), és miközben Bartha Zsolték távoznak az autóval, hosszú monológ szól a búcsúzásról, az újrakezdésről, a folytatásról. „Ez nem a történet vége, hanem az eleje”, mondja ezt Bartha száján át a forgatókönyvíró és az egész stáb – elméletileg – Bartha Zsolt fiának, gyakorlatilag pedig a nézőknek, a készítőknek, de bele lehet hallani átszólásokat az RTL Klubnak, a csatorna vezetésének, de még a konkurenseknek is. Ez a búcsú fut ki végül Berényi Miklós (Szőke Zoltán) kórházi ágyához, ahol a lányát alakító Berényi Timi (Pásztor Virág) épp elengedi az apját, mert egész odáig remélte, hogy majd felépül a kómából, ami minden szappanopera kötelező kliséje.

A színésznő nagyon oda akarja tenni a búcsúzást, kicsit túl is lövi a színészi játékot, de ez pár pillanat múlva már felejthető is, mert a sorozatban hosszú évek után újra felbukkanó Szőke Zoltán slusszpoénként felébred a kómából. Bő tízezer epizóddal ezelőtt azzal indultunk, hogy Berényi Zoltán meghal, most az a vége, hogy a testvére, Miklós visszatér, ha nem is a halálból, de majdnem.

És függöny, azaz stáblista, pörögnek a nevek, és mellette az eltűnő szereplők, amivel megjön a második érzelmi csúcs, a gyász, a csendes búcsú pillanata minden néző számára. Viszlát, Barátok közt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!