Závecz: A magyarok 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben

2021. július 14. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Reprezentatív kutatást készített júniusban a hazai lakosság homoszexualitáshoz való viszonyáról, a homoszexualitás megítéléséről a Závecz Research az RTL Klub megbízásából, és arra jutottak, hogy a válaszadók többsége, 56 százalék elfogadó a melegekkel szemben.

A felmérés személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán zajlott, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakossága körében. A csatorna közleménye szerint a megkérdezettek homoszexualitáshoz való viszonyában számos tényező is nagy szerepet játszik, például a válaszadók életkora, iskolai végzettsége, lakhelye, de még a nemük is.

Kiderült például, hogy

  • a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62%), mint a férfiak (48%);
  • az életkor emelkedésével csökken az elfogadás. Korosztály tekintetében ugyanis a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, csak 38 százalékuk támogatja a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket;
  • minél nagyobb településen él valaki, annál elfogadóbb;
  • a 18–39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek a legelfogadóbbak;
  • a megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse, ők 87 százalékban elfogadóak is, míg azok, akiknek nincs ismerősük, csak 46 százalékban elfogadóak.

Vizsgálták pártpreferencia alapján is a kérdést, és arra jutottak, hogy a Fidesz–KDNP-sek 20 százaléka tartozik csak az „erősen elfogadó” csoportba a homoszexualitás tekintetében, 24 százalékuk erősen elutasító, 30 százalékuk pedig enyhén elutasító (tehát a többség végeredményben elutasító).

A Fidesz–KDNP mellett a DK-ra, a Jobbikra, az MSZP-re, a Momentumra kérdeztek még rá, és volt egyéb párt és bizonytalan opció is. Az jött ki, hogy a momentumos szavazók a legelfogadóbbak, csak 17 százalékuk elutasító, 46 százalékuk erősen, 36 pedig viszonylag elfogadó. A csatorna közleménye szerint azt RTL Klub hírműsoraiban több riportban is foglalkoznak majd a melegeket érintő témákkal.

Érdekes eredményeket hozott egyébként az a májusban végzett Ipsos-felmérés is, amire a CNN műsorvezetője hivatkozott, amikor Szijjártó Péterrel beszélgetett: ebből ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek 59 százaléka (mivel reprezentatív felmérés, ezért a magyar lakosság 59 százaléka) egyetért azzal: a meleg párokat ugyanolyan jogok illessék meg az örökbefogadás esetén, mint a heteroszexuális párokat. 2013-ban ezzel csak 42 százalék értett egyet Magyarországon.

A témával részletesen foglalkoztunk a Telex magyarázó legutóbbi részében:

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom