Teljesen megújul a visegrádi vár és környezete

2021. július 12. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó „Visegrád 700” kiemelt kormányzati beruházási programban, írja az MTI.

A cél a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára.

Az alsóvár, a Salamon-torony, a völgyzárófal, a vízibástya, a fellegvár és a királyi palota is megújul. A fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. Az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik.

Zúzmara borítja a visegrádi Fellegvárat körülvevő erdő fáit a ködös időben 2020. január 17-én napkeltekor – Fotó: Mohai Balázs/MTI
Zúzmara borítja a visegrádi Fellegvárat körülvevő erdő fáit a ködös időben 2020. január 17-én napkeltekor – Fotó: Mohai Balázs/MTI

A királyi palota egykor lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá, és a program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását is.

A felújítás hosszabb ideig tart, a kormány folyamatosan biztosítja rá az évi néhány milliárd forintos forrást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!