Meghalt Richard Donner, a Superman és a Halálos fegyver-filmek rendezője

2021. július 6. – 00:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

91 éves korában meghalt Richard Donner amerikai filmrendező és producer, az első modern szuperhősfilm, az 1978-ban bemutatott Superman, valamint a Halálos fegyver-filmek rendezője. Halálhírét felesége, Lauren Schuler Donner közölte hétfőn – írja a Deadline.

Az 1930. április 24-én, Bronxban született Donner televíziós rendezőként kezdte pályafutását, olyan sorozatokon dolgozott, mint például az Alkonyzóna, a Kojak és a San Francisco utcáin. Hollywoodi karrierje az 1976-ban bemutatott Ómen című horrorfilmmel indult be, a kétmillió dolláros költségvetésű film 60 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban.

Richard Donner 2017-ben – Fotó: VALERIE MACON / AFP
Richard Donner 2017-ben – Fotó: VALERIE MACON / AFP

Donner ezután Christopher Reeve, Gene Hackman és Margot Kidder főszereplésével leforgatta az első modern szuperhősfilmet, a Supermant. A film hatalmas siker lett, világszerte 300 millió dolláros bevételt hozott, és megágyazott a mai napi tartó szuperhősfilm-őrületnek.

Az első Halálos fegyver-filmet 1987-ben rendezte, amivel azon rendezők közé került, akik több mint egymilliárd dolláros bevételt termeltek Hollywoodban. Donner egy későbbi interjújában azt mondta, hogy amikor először hozta össze a film két főszereplőjét, Mel Gibsont és Danny Glovert egy olvasópróbára, az megváltoztatta az életét. 1989-ben mutatták be a Halálos fegyver folytatását, majd 1992-ben a harmadik, 1997-ben pedig a negyedik rész is megjelent.

Donner a feleségével közösen produkciós céget alapított, a The Donner's Company a szintén nagysikerű X-Men-filmek producere lett. (via Guardian)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!