Gy. Németh: Senki nem vállalta fel nyilvánosan, amit az Eszenyi-ügy vizsgálatában mondott

2021. június 30. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu interjút készített Gy. Németh Erzsébettel, a kultúráért felelős főpolgármester-helyettessel, akit a Vígszínházban történt hatalmi visszaélésekkel kapcsolatban is kérdeztek.

A Vígszínház elszerződött tagjai még 2020 elején fogalmaztak meg vádakat az Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció miatt. Eszenyi végig tagadta a vádakat, de végül lemondott, helyére Rudolf Péter került.

Az elrendelt felügyelőbizottsági vizsgálattal Gy. Németh szerint mindent megtettek, amit lehetett. A vizsgálat lezárulta után levélben kért Rudolf Pétertől néhány konkrét intézkedést is, ezek egyike volt, hogy Eszenyi ne látogathassa tovább a próbákat személyesen. Így is történt, Rudolf Péter kitiltotta a színházból Eszenyit.

A nyilvánosságra hozható megállapítások nyilvánosságra is kerültek, akárcsak a Rudolf Péter által tett lépések egy része, de volt, ami nem. Ugyanis a bizottság elé álló sok ember közül

senki sem járult hozzá, hogy nyilvánosságra kerüljenek az ott elhangzottak, névtelenséget kértek, amit tiszteletben kellett tartani

– fogalmazott Gy. Németh. A jegyzőkönyveket csak a felügyelőbizottságot alkotó három ember látta, a főpolgármester-helyettes szerint ennél többet csak akkor tehetett volna a főváros, ha egy érintett dolgozó jogi útra terelte volna az ügyet, vagyis feljelentést tett volna, ám ilyen nem történt.

Arra a felvetésre, hogy maguk az érintettek is nehezményezik, hogy nem tájékoztatták őket a vizsgálat eredményéről, illetve csalódottak, hogy Eszenyi következmények nélkül rendezhet Kecskeméten, Gy. Németh azt mondta, hogy a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén Rudolf Péter elmondta a vizsgálat fő megállapításait, illetve a felügyelőbizottság elnöke egy szűkebb körben tájékoztatta a Vígszínház vezetőségét. Az pedig, hogy Eszenyi Enikő újra rendez-e, vagy sem, a színházi szakmára tartozó kérdés.

„Ha ebben a főváros vagy én politikusként bármilyen véleményt nyilvánítanék, helytelenül járnék el. Egy politikus ne szóljon bele, hogy a kecskeméti színházban ki, mikor, milyen darabot és hogyan rendez”

– mondta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, aki megérti mindenki érzelmeit, elégedetlenségét, de ebben az ügyben csak eddig állt módjában elmenni. Szerinte vannak olyan ügyek is, ahol valami konkrétan jogszabályba ütközött, ilyenkor ezt nem is haboznak kimondani, de az Eszenyi-ügy nem ilyen.

Az interjúban szóba kerültek egyéb témák is, íme néhány állítás Gy. Németh Erzsébettől:

  • A főváros etikai kódexét a veszélyhelyzet idején nem lehetett elfogadni, ezért majd ősszel kerül a közgyűlés elé.
  • Hiába kopogtatnak támogatásért az alternatív színházak, a főváros anyagi helyzete idén ezt nem engedi meg, talán jövőre, a kormányváltás után.
  • Nem tartja működőképesnek a kormány és a főváros között született színházi megállapodást, a döntéseket meg kell változtatni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!