Cseke a megbocsátás erejével magyarázza, hogy miért hívta Kecskemétre rendezni Eszenyi Enikőt

2021. június 19. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

2020 tavaszán a Vígszínház 44 elszerződött tagja fogalmazott meg vádakat az Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszakkal és az agresszív vezetői kommunikációval kapcsolatban, ehhez később még többen csatlakoztak. Eszenyi végig tagadta a vádakat, az általa vélt támadásokat az igazgatói pályázattal hozta összefüggésbe, végül lemondott, helyére Rudolf Péter került.

Ősszel lezárult az etikai vizsgálat, ami után Rudolf kitiltotta Eszenyit a színházból. A rendezőnő januárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeri Alkotó Központban, Csehov Sirály című darabjával tért vissza az színházi életbe.

Most Cseke Péter Kecskemétre hívta rendezni Eszenyi Enikőt, hogy állítsa színpadra a Cirkuszhercegnőt. A Katona József Nemzeti Színház igazgatójával a Blikk készített interjút Eszenyi érkezésének körülményeiről.

A rendezőnő alkalmazásával kapcsolatos legtöbb kérdést hárította az igazgató, rendre Eszenyi alkotói kvalitásainak megkérdőjelezhetetlenségét hozva fel. Szerinte a magyar színházi életnek nagy vesztesége lenne Eszenyi művészi elnémítása.

Talán csökkenthetjük az előítéletek gerjesztette, sokszor felesleges feszültséget,

reagált a tavalyi botrányra Cseke, aki szerint a felmerült vádak kivizsgálása nem az ő feladata. A Blikk feltette a kérdést, ellenezte-e valaki Eszenyi érkezését, de Cseke szerint soha nem véleményezte a társulat a rendezőket, ez nem szokás Kecskeméten. Arra a kérdésre, hogy tart-e attól, hogy esetleg megismétlődik az, ami állítólag a Vígszínházban előfordult, az igazgató annyit mondott:

Hiszem azt, hogy harmonikus próbafolyamat lesz a falaink között, ami egyensúlyt teremt a színházi szakmában. Keresztény emberként bízom a megbocsátás erejében, ugyanúgy, ahogy a bűnbánatban is.

Az igazgató szerint színházának több éve van etikai kódexe, és etikai bizottsága is, ami ugyan még sosem ült össze, mert nem volt rá szükség.

Mi a kecskeméti színházban a fizikális, verbális és hatalmi abúzus minden formáját mélységesen elítéljük, azt a falaink között nem tűrjük

– mondta a kecskeméti színház igazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!